- La corporació rebrà com a mínim una oferta per fer-se càrrec de la gestió del projecte d’activitats aquàtiques al tram lauredià del Valira
- El nucli dur de la majoria comunal defensa a capa i espasa l’atracció que vol lligar a Naturlandia tot i l’oposició del Govern i, sobretot, de FEDA
- El conseller general liberal Josep Majoral ha sol·licitat per les vies reglamentàries escaients que l’executiu faciliti tots els estudis i informes que hi hagi
- La firma Raca, filial de la pallaresa RocRoi amb vincles amb Pas Grau Internacional, té tots els números per adjudicar-se el concurs per al servei
El nucli dur de la majoria comunal de Sant Julià té decidit, sí o sí, impulsar el projecte del ràfting, que vol lligar d’una manera o altra a Naturlandia. Encara que això li suposi enfrontar-se al Govern.
Especialment a FEDA, que no veu gens clara la viabilitat d’aquesta activitat. No si suposa condicionar el seu funcionament hidroelèctric. El comú sabrà aquest dilluns quantes empreses estan disposades a prestar el servei. És a dir, a oferir l’atracció aquàtica que ha d’anar, fa o no fa, de l’hotel Imperial al cap del Mallol, encara que segurament ni un espai ni l’altre no seran formalment ni la sortida ni l’arribada perquè l’entesa amb els uns i els altres no està del tot tancada.
La corporació encapçalada per Josep Miquel Vila ha dut a terme diverses inversions tot i els informes en contra de l’operadora estatal de l’energia i malgrat no tenir lligar el projecte exacte del ràfting. Això sí, comptava amb una certesa: hi hauria com a mínim una empresa interessada en explotar el circuit del tram sud del Valira. Per molt curt que sigui i encara que no tingui l’abast que inicialment havia de tenir. I és que el projecte del ràfting, a l’origen, s’havia d’iniciar a tocar de Caldea. És a dir, havia d’implicar les parròquies d’Escaldes i d’Andorra la Vella, que finalment no han vist l’interès del projecte. O que no n’han sabut valorar la seva suposada eventual viabilitat.
També aixeca a Sant Julià molts dubtes aquest projecte. Menys al cònsol i la seva corona de suport acèrrim, entre els quals, ‘quid pro quo’, també hi ha el director de Naturlandia, un Enric Ordóñez amb qui comparteix la necessitat, per exemple, de seguir invertint al parc de la Rabassa. Al mes de maig ja quedava clar, ho va avançar l’
Altaveu, una inversió milionària per instal·lar una de les tirolines més llargues d’Europa que enllacés la cota 2.000 amb la 1.600 de l’ecoparc. El projecte del ràfting no el veu viable ni la minoria ni alguns consellers mateix de la majoria -poca informació tenen alguns- ni l’entorn del Govern. Però l’executiu i FEDA mostren les seves opinions de portes endins.
Conscient de les tibantors que genera, el conseller general liberal lauredià Josep Majoral ha sol·licitat pels conductes reglamentaris escaients, que el Govern i totes aquelles societats parapúbliques que s’escaigui (FEDA, per tant) li facin arribar tots els estudis i informes que s’hagin elaborat sobre el projecte. La companyia energètica creu que no hi ha el cabal necessari, les èpoques en què l’activitat, pel temps, podria tenir una major afluència. FEDA no estaria disposada, segons les fonts, a turbinar en funció de les necessitats de l’activitat comunal. Considera la parapública que si la seva tasca s’ha de condicionar a allò que demandi el ràfting, segurament això encarirà el procés de fabricació (o adquisició) d’energia revertint sobre tota la població quan l’activitat que pretén impulsar el comú lauredià només beneficiari, en tot cas, uns pocs.
Però Vila, el cònsol, està obstinat en tirar endavant el projecte. Està convençut que portarà a la parròquia més turistes. Potser, fins i tot, que farà aflorar o incrementar el turisme campista. I li convé. Però
hi ha tot un sector de la parròquia que no ho veu clar i lamenta que la majoria hagi tirat endavant ja inversions lligades a aquesta activitat sense tenir-la assegurada. El comú, com a mínim, ja fa mesos que té llogats dos immobles -uns baixos i un edifici sencer- a l’avinguda Rocafort, pràcticament davant per davant de l’edifici comunal del Molí i, per tant també, a l’altura, fa o no fa, del punt on s’hauria d’iniciar el recorregut. I no només hi ha l’arrendament fet. També s’ha dut a terme l’adjudicació de les obres d’adequació.
Els dos immobles arrendats han d’acollir des de la recepció de l’activitat als magatzems del material per dur a terme l’activitat. O els vestidors per les persones que es vulguin llançar a l’aigua amb les embarcacions, per exemple. Encara que tímidament i discretament, les obres de remodelació ja es van iniciar fa unes setmanes. Almenys, retirant runa i altres elements de l’immoble llogat íntegrament i que no faran cap servei per a l’activitat projectada.
El que està clar és que contràriament al que s’havia indicat inicialment, aquest estiu al Valira no s’hi farà ràfting. No hi ha pas temps.
Aquesta tarda, a les 3, finalitza el termini per presentar ofertes per fer-se càrrec del servei. Dilluns que ve s’obriran els plecs amb les propostes presentades. El comú juga amb la seguretat que, com a mínim, rebrà una oferta. Curiosament de l’empresa que va fer l’estudi de viabilitat del projecte. El concurs, aprovat el 3 de juliol i publicitat a través del BOPA quinze dies més tard, té caràcter nacional. I
nacional és la filial de l’empresa pallaresa RocRoi que es presentarà per adjudicar-se l’activitat. Ràfting urbà, en diuen.
RocRoi va néixer el 1996 a Llavorsí (Pallars Sobirà) oferint activitats de primavera i estiu (ràfting, caiac, senderisme, BTT...) però posteriorment va anar ampliant l’oferta. Des del 2000 ofereixen activitats d'hivern (sortides amb trineus de gossos, motos de neu, raquetes de neu, esquí de fons i de muntanya, tallers, formacions…). Són especialistes en activitats aquàtiques i d’aventura a la muntanya. I tenen en Pas Grau Internacional un aliat al Principat. RocRoi presta servei al sector de Grau Roig de Grandvalira. I també havia de fer activitats a l’alberg de la Baronia d’Encamp. El projecte va acabar anant-se en orris.
Amb Viladomat d’aliat, l’empresa pallaresa capitanejada per Carlos Rabaneda, també està immersa en projectes a molts quilòmetres de distància d’Andorra i Espanya encara que sigui a Llavorsí, o a la Guingueta d’Àneu i Vilanova i la Geltrú on té els seus principals centres.
Curiosament, la firma que formalment serà candidata a adjudicar-se el servei de ràfting al Valira lauredià, Raca, va signar el maig un conveni amb el Govern. Com aquell qui no vol la cosa.
Aquell acord, signat entre el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior liderat per Xavier Espot i el propi Rabaneda té un “fort caràcter social”, segons que es va explicar al seu moment, ja que permet als joves tutelats i extutelats pel Govern realitzar activitats d’aventura de forma gratuïta. S’hi podien acollir aquells joves que siguin menors de 21 anys i havien de realitzar activitats que van des del muntanyisme a la vela. El contracte que es va signar era indefinit, amb la intenció d’ampliar-lo a mesura que passin els anys. El ministre va posar al seu dia el conveni com a exemple aquest conveni per argumentar els beneficis que pot aportar l’obertura econòmica.
Com tants i tants projectes, tres mesos de la signatura de l’acord, i quan la temporada alta de les activitats d’aventura a la natura està més a prop d’acabar-se que d’iniciar-se, res no se’n sap d’aquelles activitats que Raca havia de dur a terme. Però, raca raca, l’empresa serà, segur, candidat a prestar el servei de ràfting convocat pel comú de Sant Julià. Això, és clar, si al final el projecte no se’n va a l’aigua.
Comentaris