Vila ha mantingut una trobada amb els mitjans de comunicació del país per exposar-los sobre el terreny alguns elements del projecte de la tirolina. El cònsol lauredià ha volgut així, per exemple, treure ferro a la supressió de massa forestal que caldria dur a terme, però també ha reconegut que falten moltes autoritzacions per rebre més enllà que el projecte definitiu no està elaborat del tot i tampoc el finançament, que el mandatari comunal creu que hauria de ser privat, no està pas lligat. De fet, Vila ni tan sols sabia, ha assegurat, que el departament de transport per cable del Govern, tal i com ha confirmat el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, aquest migdia, sí ha autoritzat ja el giny.
El ministeri d'Economia ha autoritzat el giny com a transport per cable que és, però queden altres permisos encara per validar, el projecte final per redactar i el finançament per lligar
Però queden encara altres permisos per resoldre -els d’impacte ambiental, per exemple- i el comú ni tan sols ha respost encara les al·legacions fetes a les consideracions ambientals exposades públicament fins fa pocs dies. Davant aquest escenari, tot indica que el projecte serà, si ho creuen oportú els partits o formacions polítiques que es presentin a les properes eleccions comunals, objecte de debat electoral. Si fa o no fa el mateix que el ràfting pel riu Valira, amb la diferència que la tirolina si que té clar el comú que és un projecte viable i que aporta molt valor afegit a Naturlandia.
En aquest sentit, hores d’ara es treballava amb la hipòtesi de permetre baixar unes 150 persones l’hora des de la cota 2.000 a la 1.600. En el 90% o més dels casos els usuaris retornarien a dalt amb vagonetes del tobotronc, una atracció que aquests dies funciona a ple rendiment i que faran, segons el cònsol i altres responsables de Camprabassa, que la facturació d’aquest mes d’agost acabi sent de rècord en la història de l’ecoparc lauredià. Tornant a la tirolina, les projeccions econòmiques estableixen en sis euros el que Naturlandia abonaria a la concessionària del giny -normalment una empresa constructora, amb Pidasa entre les principals interessades- per cada baixada. Els passos que queden per fer abans de licitar l'obra encara són notables. Els treballs tindrien una durada de sis mesos com a mínim.
Vila no ha aclarit massa res de tot plegat, però sí que ha elogiat la bona marxa de Naturlandia amb una remuntada important respecte de l’estiu passat, en què els molts dies de pluja van fer caure l’afluència al parc. Aquest 2018 els comptes de Camprabassa haurien de deixar un superàvit fins i tot després d’amortitzacions i d’abonar el cànon pactat amb el comú, de l’ordre dels 200.000 euros. Tota la qüestió numèrica, de xifres tant de Naturlandia com del comú, les hauria d’exposar el cònsol durant una reunió de poble que ara sembla que no hauria d’anar més enllà del mes de setembre. En principi hi ha reservada la data del 17 de setembre, encara que no es pot descartar que sigui una setmana més tard.
Les carrosses reials i material del mercat medieval encara no s’ha pogut retirar del magatzem comunal afectat per l’esllavissada
El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, s’ha referit també i entre altres coses, als efectes de l’esllavissada haguda en la denominada parcel·la de ‘La Portalada’ el 10 d’agost passat. Dilluns hi tornarà a haver una nova reunió tècnica per avaluar l’estat de la qüestió. Vila ha agraït que els consellers Joan Visa, a la majoria, i Rossend Duró, d’Unió Laurediana, a l’oposició, advertissin de la situació que vivia al terreny en l’espai comunal i que la corporació adoptés les mesures escaients. Segons Vila, el comú sempre ha estat al cas del manteniment del seu terreny, una altra cosa és la parcel·la privada, abandonada des de fa temps. Mesos, algun any. El que sí que ha confirmat Vila és que dins del magatzem comunal afectat per l’esllavissada i quedarà inutilitzat per sempre més hi resten, com a mínim, les carrosses dels Reis Mags i material relatiu al mercat medieval. No és gens clar que aquestes infraestructures es puguin recuperar i tampoc no se sap l’estat en què es troben els carruatges i la resta de materials encara dins de l’immoble malmès pel despreniment.
Comentaris (2)