El comú admet la dificultat de controlar si els gossos van lligats al rec del Solà o el de l’Obac

La llei i l’ordinació parroquial deixen clar que els animals han d’anar subjectes amb cadenes o corretges però Marsol reconeix que hi ha incompliments difícils de controlar perquè no es pot tenir vigilància tot el dia

Una imatge d'arxiu de l'accés al rec del Solà.

L’atac d’un gos a una nena ocorregut ara fa uns dies al rec del Solà ha desfermat un intens debat a les xarxes socials. Són molts els usuaris que es queixen que és habitual trobar-se aquests animals sense lligar –i  en el cas dels considerats perillosos, també a vegades sense morrió- tant a aquesta ruta com a la de l’Obac. Tant des del comú d’Andorra la Vella com des del cos de banders es recorda que la normativa obliga al fet que tots els cans siguin duts amb corretja, però també s’admet que hi ha un nombre elevat de propietaris que no ho compleix i que a aquestes zones no es pot tenir una vigilància constant.

La notícia de l’atac a la nena ha generat els darrers dies un intens debat a les xarxes socials. Molts dels comentaris apuntats fan referència a la situació concreta als recs de la capital, el del Solà i el de l’Obac. Alguns asseguren que “sempre van sense lligar, tota mena de races”. Aquest fet seria “habitual” i, per això, es demanen “inspeccions a les hores de més afluència de gossos” perquè “anar a córrer o, simplement, a passejar, s’ha convertit en una pràctica de risc”.

Un altre internauta explica que “normalment, les persones que van al rec amb els seus animals no són molt cíviques” i apunta que “he intentat anar amb els meus nens a passejar però sempre ho trobo ple de tifes i de gossos sense lligar, molts d’ells de raça perillosa”. Afirma que “després d’un ensurt, hem deixat d’anar per por que algun dia algun dels meus fills pateixi algun dany”.

Un altre dels usuaris que ha participat en el debat manifesta que molts dels propietaris “ho solucionen dient que el gos no fa res”. També lamenta que “saben que a llocs com el rec no hi ha policia” i, per tant, tampoc risc de ser sancionats. No són pocs els qui afirmen que aquests camins “s’han convertit en llocs insegurs per a passejar”.

Normativa en mà, la cosa està clara. La Llei de tinença i protecció dels animals aprovada el 2016 estableix, en el seu article 19, que “l’accés i la permanència d’animals [i per tant dels gossos] (...) i la seva circulació per espais públics comporten el compliment dels requisits següents: portar collar i anar subjectes amb una corretja o cadena”. El règim sancionador estableix en aquest punt multes d’entre 60 i 300 euros.

L’obligació també es remarca a l’article 83 de l’Ordinació reguladora de la convivència ciutadana, medi ambient i higiene de la parròquia d’Andorra la Vella: “Els propietaris i posseïdors d’animals de companyia estan obligats a portar degudament lligat l’animal de companyia, excepte en els espais habilitats expressament”. En aquests casos, la sanció prevista és de 60 euros.

Fins aquí, tot clar. La realitat, però, és més complicada. I és que, com admet la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, no tothom compleix i tampoc és fàcil controlar-ho. “Els gossos han d’anar lligats, hi ha cartells que ho indiquen, i la majoria ho fa, però no tothom”, reconeix la mandatària. Des de la corporació s’explica que els banders passen per la zona, però un o dos cops al dia, i que no es pot tenir una vigilància permanent. “No podem tenir un policia a cada porta”, indica. Per això, al seu entendre, el que cal és que “la gent tingui civisme”.

Etiquetes: