El col·lectiu ‘Obrim-los, Obrim-les’ reclama que es reconegui el dret de vot als residents

L’organització fins ara implicada en promoure al Principat els drets dels refugiats irromp ara en el procés electoral per reclamar canvis legislatius per “avançar cap a una societat igualitària”

-
-
El col·lectiu ‘Obrim-los, Obrim-les’, fins ara implicat especialment en promoure al Principat els drets dels refugiats -va treballar molt perquè Andorra pogués acollir sirians-, ha irromput aquest dissabte en el procés electoral per reclamar canvis legislatius que permetin “el reconeixement del dret de sufragi actiu i passiu per a les persones residents al Principat”. Consideren que vist l’alt nombre de persones que viuen al país que no poden votar sense anar més lluny en la jornada d’aquest 15-D, facilitar aquest dret “és una mesura urgent si volem avançar cap a una societat igualitària que rebutgi les discriminacions i el racisme”.

‘Obrim-los, Obrim-les’ insta els comuns a aprovar propostes i declaracions que promoguin "el dret de sufragi actiu i passiu de les persones residents a les parròquies i a sol·licitar al Govern d’Andorra que ampliï el dret a elegir i ser elegit a les persones estrangeres residents al Principat”. I a l’executiu a “reconèixer els drets polítics de les persones que viuen al Principat, modificant la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum”. El col·lectiu esmentat pren exemple de la plataforma VotXtothom, que a Catalunya treballa per reconèixer el dret a vot per al 15% de la població a qui se li nega. “A Andorra, la situació és més preocupant, ja que un 57,8% de la població en edat de votar no té aquest dret. Això vol dir, que hi ha 36.555 persones que malgrat viure al Principat no podran participar a les eleccions d’aquest diumenge i decidir qui i com les representen, representar-se a elles mateixes o decidir qui i com s’aborden els seus neguits.”

L’entitat denuncia que un 57,8% de la població en edat de votar no té aquest dret. Això vol dir, que hi ha 36.555 persones que malgrat viure al Principat no podran participar a les eleccions d’aquest diumenge

‘Obrim-los, Obrim-les’ proposa cinc punts concrets per arribar a la petició que es reconegui el dret de vot dels residents. Segons l’organització social cal “desvincular el dret al vot actiu i passiu de la nacionalitat. Ha de ser inherent a la persona i, en tot cas, vinculat la residència reconeguda mitjançant el registre comunal”. Remarquen que “totes les persones residents en un Estat han de gaudir del dret a elegir i ser elegides per sufragi en totes les eleccions que se celebrin a qualsevol nivell, començant per les comunals per la seva proximitat amb la població”. El col·lectiu fa referència al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics per exigir que “sigui efectivament aplicat a totes les persones residents al Principat, independentment de la seva nacionalitat”. “Totes les persones estrangeres a partir dels 18 anys han de tenir dret a vot”, remarca ‘Obrim-los, Obrim-les’, que volen que “els comuns liderin i promoguin el reconeixement del sufragi actiu i passiu com a prioritat en la nova legislatura”.

L’organització recorda que la limitació de la participació electoral tant en els comicis generals com els comunals va contra el principi fonamental d’igualtat que també confereix la Constitució. Per tant, el fet que tants ciutadans del país no puguin expressar la seva opinió política a l’urna “creiem que és un problema nacional que no podem seguir posposant i considerem que és un dels reptes que els nous comuns han d’adoptar per garantir la representativitat de tota població i la legitimitat de les decisions que es prenen. Tenint en compte que la població de nacionalitat estrangera supera el 50% en la majoria de parròquies i passa del 60% en parròquies com Canillo, creiem que els comuns han de donar exemple i promoure la participació de totes les residents amb el #VotxTothomAndorra”.


 

Comentaris (7)

Trending