El ‘cas Pujol’ posa més pressió sobre Andorra

La proximitat del termini d’instrucció sobre el patrimoni i els moviments dineraris de la família de l’expresident català fa aflorar ‘noves’ antigues operacions que haurien passat pel Principat

-
La proximitat del termini imposat a la instrucció del denominat ‘cas Pujol’ que està duent a terme l’Audiència nacional espanyola amenaça de treure més operacions suposadament poc clares de la família de l’expresident català i, de retruc, posar més pressió, per dir-ho d’alguna manera, sobre Andorra. Els investigadors espanyols estan rebent algunes de les dades que per via de comissió rogatòria havien sol·licitat a bancs del Principat. I malgrat que encara no han rebut tot el que s’ha demanat i no se sap si hi haurà temps per rebre-ho tot, amb algunes dades noves i alguns recordatoris i ‘refregits’ la Unitat de delictes econòmics i financers (Udef) de la policia espanyola ha emès un nou informe que posa de relleu, per exemple, la descoberta d’una fundació panamenya vinculada als Pujol.

Diverses fonts consultades han assegurat que és més probable que en surti més malparada la imatge del país que no pas repercussions legals acabin tenint els bancs implicats en totes les operatives com a mínim poc clares que haurien fet alguns membres de la família de l’exmandatari català. Es dóna per fet, que en alguns casos, ja siguin les entitats, ja siguin alguns dels seus responsables o exresponsables haurien col·laborat d’alguna manera o altra amb les autoritats espanyoles. No només condiciona tot plegat la proximitat de la data en què s’havia de tancar la instrucció. També afecta i molt el fet que més aviat que tard es dicti la sentència sobre el denominat ‘procés sobiranista català’ que manté diversos dirigents polítics de Catalunya a la presó. L’olla de pressió fa xup-xup. I enmig, volgudament o sense voler, s’hi troba Andorra.

La Udef ha remès un nou informe, de 193 pàgines, al jutjat que investiga l'afer per reforçar la tesi que el patrimoni dinerari de la família no té un origen legal

El nou informe de la Udef, datat curiosament o no l’11 de setembre i de 193 pàgines, que ja ha estat remès al jutjat d’instrucció que dirigeix el jutge José de la Mata remarca novament que hi ha moltes operacions que acabarien tenint com a destinació Andbank -i, per tant, originàriament procedents de Banca Reig per les dates en què es van dur a terme; moltes entre el 1993 i el 2000- i que s’haurien fet en efectiu sense justificar massa o gens l’origen d’aquell diner en metàl·lic. L’informe parla de la participació, novament, de persones com l’empresari Antoni Zorzano o d’un dels gestors de referència de la Reig com era Josep Maria Pallerola.

Segons diferents agències i mitjans de comunicació espanyols, l’informe de la Udef posaria en aquesta ocasió més accent que anteriorment amb Josep Pujol, un dels fills de l’expresident català. Els Pujol estarien vinculats a la Fundació Paty, domiciliada a Panamà. De fet, ja fa temps que s’havia insinuat que podria ser que la que va ser batejada com a primera família de Catalunya  podia haver ocultat una part del seu patrimoni a Panamà. Això és molt afirmar. Però el cert és que els investigadors sí que han localitzat la Fundació Paty domiciliada on la societat panamenya Gestfund

Aquesta societat es va constituir l’11 de juny del 1999, i tot el muntatge societari s’hauria preparat des d’un despatx d’advocats del Principat per encàrrec del que avui seria MoraBanc, llavors Banc Internacional-Banca Mora. De fet, el llavors director general de l’entitat, Manuel Domingo, figuraria entre els apoderats de la societat de la qual consta un document, una declaració del 2002, on es deixa clar que siguin els que siguin els apoderats, el primer beneficiari de la societat és Josep Pujol. Les fonts consultades han assegurat que aquella Gestfund va rebre una sola transferència: uns 600.000 euros procedents d’Andbank.

Una informació facilitada per MoraBanc arran d'una comissió rogatòria posa al descobert una fundació panamenya vinculada a Josep Pujol desconeguda fins ara

Mai més no tornaria a haver-hi cap moviment a la societat panamenya de Josep Pujol. Al cap d’un temps, i arran de diversos problemes i investigacions judicials que haurien afectat, per exemple, el bufet d’advocats que havia creat el vehicle financer, per evitar problemes, els diners es van reenviar cap a Suïssa i es va fer desaparèixer la societat i es va liquidar llavors, suposadament, el problema que hauria pogut sorgir. Ara ha aflorat aquesta societat a petició d’una reclamació judicial feta, en aquest cas, a MoraBanc.

L’informe de la Udef torna a insistir, per exemple, en un operació (un préstec en aquest cas) entre Josep Pujol i un dels seus amics al Principat, qui al seu dia va ser director d’Heliand i també de Cat Helicòpters Jorge Barrigón. Un préstec que Pujol hauria suposadament fet a Barrigón per qüestions empresarials relacionades amb el món de l’aviació, dels helicòpters, i el retorn del qual, segons els investigadors, hauria permès fer aflorar netejats diners que procedents d’Andbank sense una justificació clara van aparèixer a BPA totalment legalitzats.

Andorra, però, torna a estar a la primera plana, volgudament o sense voler-ho, ‘per culpa’ del ‘cas Pujol’. I una instrucció que s’hauria d’acabar ja malgrat que la fiscalia ha demanat poder-la allargar per esperar que tant des d’Andorra com des d’altres jurisdiccions, com per exemple Suïssa, responguin. Per ara, que hagi transcendit, no hi ha ni comissions rogatòries complimentades, almenys no del tot, ni allargament del termini d’investigació. Caldrà, això sí, veure si finalment l’afer arriba a judici i quins dels integrants de la família, si és el cas, han de seure al banc dels acusats.