El 'cas Pescanova' manté congelats més de tres milions d'euros a Andbank per blanqueig

Comentaris

El \'cas Pescanova\' manté congelats més de tres milions d\'euros a Andbank per blanqueig
El \'cas Pescanova\' manté congelats més de tres milions d\'euros a Andbank per blanqueig

La dona i els dos fills de l’expresident de Pescanova Manuel Fernández de Sousa, que està sent investigat des del 2013 pel daltabaix sofert per l’empresa pesquera gallega, ‘guardaven’, entre tots tres, més de tres milions d’euros a Andorra. La sucursal de Canillo d’Andbank era el seu refugi. Els diners estan bloquejats, congelats, des del mes de març del 2016. El cas l’investiga a l’Audiència nacional espanyola el mateix jutge que instrueix la causa dels Pujol, José de la Mata, i a Andorra, la comissió rogatòria, també com en el cas de la família de l’expresident català, la supervisa la batlle Maria Àngels Moreno. De la Mata acaba d’encausar María del Rosario Andrade i els seus fills, P.F.A, i Ignacio-José, per uns presumptes delictes de blanqueig capitals o alçaments de béns que s’haurien materialitzat a través d’Andbank.

De la Mata, en el marc de la investigació de la presumpta fallida fraudulenta de Pescanova, va enviar una comissió rogatòria (CRI) el febrer de l’any passat a Andorra interessant-se per si Fernández de Sousa o els seus familiars tenien béns mobles i immobles al país i demanant-ne, també, tot un seguit d’informacions bancàries i patrimonials, alhora que reclamava un seguit de mesures cautelars. Un mes després, Moreno va donar curs a la CRI i va ordenar el bloqueig de tots els comptes relacionats amb la família. Després d’aquella data hi ha hagut alguna ampliació més de la petició d’auxili judicial internacional. El darrer l’acaba de formalitzar De la Mata.

Al magistrat espanyol no se li ha posat gens bé saber que que el fill gran de qui va ser el màxim accionista de Pescanova, que també va tenir responsabilitats a la companyia, hagués rebut una transferències al seu compte d’Andbank de 150.000 euros procedents d’una societat panamenya: Reflex Portfolio. Davant dels dubtes que li ha generat aquest fet, De la Mata ha optat per remetre la nova comissió rogatòria a Andorra per esbrinar "quina relació, directa o indirecta, hi ha entre la societat panamenya Reflex Portfolio (...) i les persones investigades en aquesta causa”. 


La dona i els dos fills de l'expresident de la pesquera van obrir comptes el mateix dia i al mateix lloc: el 14 de setembre a la sucursal d'Andbank a Canillo


D’aquesta manera, el magistrat del ‘cas Pescanova’, que indaga en les actuacions de qui havia estat el seu president per les nombroses irregularitats comptables, i que va perjudicar a milers d’accionistes, pretén aclarir si Fernández de Sousa o els seus familiars eren socis de l'esmentada firma, si figuraven com a beneficiaris dels seus comptes bancaris o si tenien alguna relació amb ella de la qual es derivés un benefici econòmic. Aquesta informació, segons el magistrat, “es pot obtenir a través d'Andbank", ja que Reflex Portfolio "té obert com a mínim un compte" en aquesta entitat.

En la interlocutòria per la qual el magistrat cita “en qualitat d’investigats” els tres familiars de l’expresident de Pescanova per al proper 26 de juny, De la Mata exposa tot de dades i fets, alguns dels quals, han permès conèixer ara la situació de la família del màxim responsable de la companyia pesquera relacionats amb Andorra. Així, queda clar que María del Rosario Andrade va obrir un compte el 14 de setembre del 2009 a la sucursal de Canillo d’Andbank, al seu nom, amb 950.000 euros. El mateix dia va realitzar dues transferències de 300.000 euros cadascuna a comptes oberts a la mateixa oficina a nom dels seus fills. Posteriorment, entre 2010 i 2012, s'haurien realitzat ingressos en efectiu per 567.000 euros més i una transferència de 50.000 del compte de P.F.A., sumant així un total d'1,51 milions.

En el compte del fill gran, l’esmentat P.F.A., que figurava com a director general de Pescanova en el contracte d'obertura, s’hi van realitzar ingressos posteriors per 487.950 en efectiu, així com 150.000 euros més, els ja esmentat que es van transferir mitjançant la societat panamenya Reflex Portfolio. Al compte d’Ignacio-José Fernández, per la seva banda, es van fer transferències en efectiu per 616.500 euros. I hauria arribat a tenir fins a uns 900.000 euros.


La justícia espanyola investiga des del 2013 Manuel Fernández de Sousa per la fallida de la companyia; el febrer de l'any passat va arribar la primera comissió rogatòria a Andorra


El jutge destaca que els tres comptes "es van obrir a la mateixa oficina al mateix temps i es van alimentar posteriorment mitjançant elevats ingressos -entre 2010 i 2012- per imports idèntics o similars, el que evidencia una gestió unificada de les mateixes, aparentment dirigida a anivellar els seus saldos de forma igualitària”. De la Mata ha sol·licitat a l'Agència Tributària que l'informi de si els tres investigats van declarar ser titulars d'aquests comptes a Andbank i si els ingressos que figuren en els seus extractes es corresponen amb les seves rendes.

La fase d'instrucció del ‘cas Pescanova', que va arrencar el 2013, ja va ser prorrogada al juny de 2016 durant un any més, degut al fet que el cas va ser declarat d’"especial complexitat" per poder esperar els resultats de les comissions rogatòries sol·licitades. A la petició del fiscal de tornar a prorrogar el termini d'instrucció, petició que ha fet recentment, el jutge ha assenyalat que resoldrà aquesta qüestió en una resolució a part. Els advocats d’alguns dels perjudicats han demanat que es tanqui d’una vegada la instrucció.

A Andorra, l’afer no hi va arribar fins el febrer de l’any passat, el gener d’enguany, el fill gran de la família Fernández Andrade, P.F.A., va presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional del Principat demanant que s’anul·lessin les decisions que havien permès donar curs a la comissió rogatòria enviada des d’Espanya atès que se li haurien vulnerat diversos drets. També recordava que s’estava investigant al seu pare i no pas a ell, la seva mare o al seu germà i, per tant, no es podia fer una recerca generalitzada de la família al Principat. 

La batlle instructora, però, va desestimar les pretensions del recurrent dient, per exemple, que respecte d’ell també s’estava mirant, a l’Estat espanyol, si hi havia falsejament de comptes i d’informació econòmica i financera, i estafa i falsedat en document mercantil. Sia com fos, i amb el suport també de la fiscalia, que considerava que la CRI havia rebut la tramitació adequada, el Tribunal Constitucional no va admetre a tràmit el recurs de P.F.A. Per tant, els més de tres milions de la família de l’expresident de Pescanova continuen bloquejats, congelats potser millor en aquest cas, per ordre judicial.

Comentaris

Trending