L’afer de ‘l’ambaixada sorpresa’ d’Andorra a Suïssa arribarà al Consell General. Justament, per la urgència i la sorpresa amb què el Govern, de cop i volta, ha decidit convertir en fixa la missió que fins ara era temporal. En el rerefons de tot plegat, com ja va avançar l’Altaveu, hi ha aspectes que lliguen amb la necessitat de buscar una sortida per al cap de l’àrea de Salut Alimentària, Josep Casals, desubicat al ministeri de Salut des que va plegar de la direcció general i vinculat, per bé o per mal, a l’escàndol del SAAS.
La consellera general liberal Judith Pallarés ha tramitat davant de Sindicatura una pregunta que el Govern ha de respondre durant la sessió de control parlamentari que s’ha de celebrar dijous de la setmana que ve. Pallarés s’interessa pel nomenament d’un ambaixador permanent a Suïssa i a la missió permanent a l’oficina de les Nacions Unides a Ginebra, “vist que no constava en el pressupost del ministeri d’Afers Exteriors cap partida pressupostària que indiqués aquest canvi”.
Ben al contrari, el departament que dirigeix Maria Ubach havia fet les previsions pressupostàries per obrir una ambaixada a Berlín i, ara per ara, segons les fonts consultades, el més calent és a l’aigüera. Tampoc no ha transcendit formalment quin és el cost de posar en marxa l’ambaixada helvètica, però les fonts consultades han assegurat que és una despesa milionària si es té en compte el desemborsament que s’ha de fer en locals, manteniment i salaris de personal que s’hi ha de destinar.
Pallarés s’interessa per saber quines són les noves tasques a desenvolupar en la missió permanent a l’oficina de les Nacions Unides a Ginebra que han provocat el nomenament d’un ambaixador permanent just ara a finals de legislatura i vol saber, també, quins són els canvis diplomàtics en les relacions entre la Confederació Helvètica i el Principat que hagin pogut motivar l’esmentada decisió.
La plaça de tècnic administratiu a la qual aspirava la dona de Josep Casals per enuig de molts funcionaris finalment s’ha concedit a una altra treballadora pública
La parlamentària liberal pregunta per la qüestió després que el 16 de maig passat s’anunciés l’acord per designar Josep Casals ambaixador a Suïssa, concretament amb seu a Ginebra, per representar Andorra tant davant la Confederació Helvètica com davant tots els organismes internacionals que tenen la seva seu en aquella ciutat. El mateix dia es va convocar per la via d’urgència una plaça de tècnic administratiu per assumir diverses tasques en la missió diplomàtica suïssa que es posava en marxa.
Tanta urgència tenia tot -malgrat que la missió de l’ambaixador Casals a Suïssa no està prevista que s’iniciï fins al mes de setembre segons que es va anunciar-, que la convocatòria interna de tècnic administratiu tenia sols una setmana de marge perquè, qui ho volgués i reunís els requisits, pogués presentar la seva candidatura. Entre les persones que es van presentar hi havia la dona del futur diplomàtic, una situació que va causar un enorme malestar en diversos departaments de l’administració i, especialment, a Afers Exteriors.
Probablement per sorpresa dels convocants, la dona de Casals, funcionària actualment al departament de Funció Pública governamental, no va ser l’única postulant. Fins al punt que aquest dilluns, hores després que aparegués un article l’Altaveu exposant la situació, s’hauria acabat atorgant el lloc de feina d’administratiu a Suïssa a una altra funcionària. De fet, segons altres fonts, ara mateix hi hauria fins i tot dubtes fins i tot sobre la futura destinació de Casals. Que pogués anar a Ginebra acompanyat de la família era, segons les fonts, una condició sol·licitada pel futur ambaixador.
LES ALTRES PREGUNTES
El progressista Víctor Naudi demana per l’increment en el volum de sal usada durant el període hivernal en la xarxa viària del país.
La independent Sílvia Bonet s’interessa per la situació de la implantació de la figura del metge referent.
El liberal Ferran Costa demana al Govern quines mesures ha adoptat per intentar combatre l’increment d’accidents causats per alcoholèmia o consum d’altres drogues.
El socialdemòcrata Pere López vol saber com és que l’executiu encara no ha complert diversos compromisos contrets amb la gent gran.
La també socialdemòcrata Rosa Gili, com ja s’havia anunciat, s’interessa per la regulació de l’accés a la píndola de l’endemà.
El conseller d’SDP Víctor Naudi també demana al Govern quan pensa regular la cotització dels autònoms en funció del sou mig del seu sector d’activitat.
També Víctor Naudi s’interessa per la despesa suplementària de 150.000 euros que el Govern haurà d’afrontar per compte del Cirque du Soleil en relació als drets d’autor dels temes musicals que s’usaran per a l’espectacle d’aquest estiu.
El conseller general progressista també pretén que el Govern l’informi de quants diners ha abonat fins a la data el fons voltor americà JC Flowers per la compra de Vall Banc.
Finalment, la liberal Judith Pallarés vol saber a què es deu l’alt nivell de rotació que hi ha entre el personal d’Ambulàncies del Pirineu que assegura el transport sanitari terrestre individual no medicalitzat del SAAS i si el personal ha presentat queixes contra l’empresa davant la inspecció de treball.