En global, la proposta i el preu simbòlic han estat molt ben rebuts. Això sí, des de la bancada liberal s’ha advertit de possibles recursos contra l’adjudicació perquè, a parer d’una part dels consellers de la minoria, el plec de bases es va canviar a mig fer el procés i perquè l’oferta presentada per Novatel podria considerar-se com a temerària i, almenys, s’ha denunciat, no hi ha un informe d’intervenció que validi l’oferta amb tots els seus condicionants. La proposta triada suposarà al comú haver de desemborsar anualment 595.000 euros.
Representants de la minoria temen que hi pugui haver recursos contra la concessió per suposades irregularitats en el plec de bases i oferta temerària
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, s’ha mostrat molt satisfeta de la decisió presa, amb la voluntat, ha explicat de fomentar i democratitzar l’ús del transport públic i, a més, fent-ho de manera ‘romàntica’, per dir-ho d’alguna forma, perquè els nous busos que faran el servei, petits i sostenibles, seran vermells i blancs amb l’objectiu d’evocar els antics autobusos urbans, els popularment coneguts com a clípol. Els vehicles faran nou metres de llargada i tindran 20 places.
Operaran cada dia entre les 7 del matí i les 9 de la nit. Seran funcionals, poc contaminants (Euro6) i disposaran d’un desfibril·lador automàtic. Producte de l’oferta i de tota la reordenació viària que s’ha estat fent els darrers temps des del comú, s’incrementarà la freqüència de pas dels busos en aquelles línies amb un nombre major d’usuaris, com la L3 Ciutat de Valls, on gairebé durant tot el dia passaran cada 20 minuts. Fora de les hores punta, on el bus comunal també passarà tres cops cada hora a totes les línies, a la L1 (La Margineda) i L2 (Serradells) es garanteix una freqüència mínima cada mitja hora.
Per garantir el servei, el comú haurà de desemborsar cada any 595.000 euros; els busos seran petits, funcionals i sostenibles i seran blancs i vermells per evocar el clípol
Els diumenges i festius el bus comunal passarà cada hora, sortint a l’hora en punt de la primera parada de cadascuna de les línies. S’han introduït canvis en alguns trajectes i s’ha incorporat una parada propera a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, fins ara inexistent. A més, s’inclou com a parada fixa el centre sociosanitari El Cedre i Sant Vicenç d’Enclar, que actualment només s’aturen dos cops al matí i dos cops a la tarda. A partir del setembre, els busos hi passaran a totes les freqüències. L’objectiu dels canvis és millorar el servei sobretot per a les persones grans que ho reclamaven.
S’oferiran abonaments de 10 viatges a 0,80 euros i de 40 trajectes a 3 euros, a banda de modalitats d’ús anual per a residents a la parròquia a un preu de 15 euros. A partir de l’1 de setembre, a més, es podrà fer transbord entre línies amb el mateix bitllet, que es podrà adquirir tant al mateix bus comunal com a la taquilla de l’estació d’autobusos o per internet a través d’una app o una web. L’usuari podrà, a més, fer el seguiment a temps real del bus a través d’un sistema de geolocalització.
Polèmica per l’alberg-British College
En la sessió de consell d’aquest dijous, i entre altres coses, també s’ha aprovat una addenda al contracte pel qual es va arrendar l’alberg de la Comella per quinze anys a l’empresa que explota el denominat British College. L’afegitó té per objectiu permetre l’ampliació de l’escola. La decisió no s’ha posat gens bé entre els representants de l’oposició. Especialment crítica ha estat la minoria socialdemòcrata que ha considerat “vergonyós” facilitar “gratuïtament” a una empresa privada que faci un ús encara major d’una instal·lació pública de la qual no pot gaudir la parròquia.
Comentaris (4)