La Trobada de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius mostra la bona cooperació entre tots els territoris

L'objectiu és que es converteixi en entitat jurídica, i la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla ha dit que "s'ha creat un llaç de complicitat entre els diversos integrants de la serralada" en una

Una vista de la sala durant l'acte inaugural d'aquest dimarts a Ordino.

La Trobada de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius s'ha inaugurat aquest dimarts a Ordino. La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla ha dit que "s'ha creat una xarxa de complicitat entre els diversos territoris de la serralada i més en l'àmbit de l'educació" que ha destacat com un valor fonamental en el moment actual. L'objectiu és que la xarxa tingui entitat jurídica pròpia tot i ser territoris de diversos països.

El programa de la trobada és dens i aborda molts temes. El director d'Andorra Recerca + Innovació (AR+I) Marc Pons ha donat la benvinguda als participants d'una reunió que es prolongarà durant tres dies. La cònsol menor d'Ordino, Eva Choy ha recordat que la vall d'Ordino va ser nomenada reserva de la biosfera. "És el territori adequat per a la investigació científica", ha afegit per detallar les activitats que es duen a terme a la parròquia relacionades amb la natura i el medi ambient i la col·laboració amb AR+I. També ha explicat que més de 800 infants visiten cada any la Casa de la Muntanya, destinada a ser un centre de creació i divulgació de projectes científics i innovadors com els previstos durant aquest cap de setmana, quan es compleixen dos anys del nomenament.

L'ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet ha manifestat que "la trobada és un moment important per intercanviar experiències i coneixements". Pel diplomàtic, és molt important educar en el respecte al medi ambient i a la sostenibilitat. Els objectius de les Trobades del 2022, segons ha explicat la tècnica d’Andorra Recerca + Innovació i coordinadora de l’esdeveniment, Montse Brugulat, se centren en analitzar els resultats i presentar les perspectives de la Xarxa, elaborar els futurs projectes transversals i territorials, i el reforç dels mètodes d’avaluació de les accions del mateix ens.

La Xarxa Educació Pirineus Vius, que arriba el 25è aniversari, neix l’any 1997 davant del repte de reunir entitats amb finalitats comunes. Sota l’impuls de la Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO) de França i a partir del 2003, enfortits per algunes experiències i l’interès per sensibilitzar sobre l’entorn i la biodiversitat dels Pirineus es constitueix la xarxa amb l’educació ambiental dels Pirineus com a eix central per crear recursos pedagògics i participar en projectes transfronterers per a la valorització del patrimoni.

Andorra s’adhereix al projecte l’any 2013 arran de la participació en els programes europeus de cooperació transfronterera Espanya, França i Andorra (Poctefa). Des de la seva constitució la xarxa Educació Pirineus Vius organitza anualment unes trobades dins del territori pirinenc per tal de donar a conèixer els projectes tant a nivell d’entitats com d'organitzats a través de la xarxa conjuntament, en projectes transpirinencs.

La trobada d'Ordino  reuneix al voltant de 120 professionals de l’educació ambiental i la mediació patrimonial de tot el massís, amb entitats i professionals que engloben tres estats: França, Espanya i Andorra i cinc regions: Catalunya, Aragó, Navarra, Nova Aquitània i Occitània.

Etiquetes: