Un cas positiu en una classe ja no comportarà el confinament de tots els alumnes de l’aula

L’activitat escolar es reactiva dilluns amb ‘normalitat’, mantenint les mesures amb què es va acabar el trimestre previ a les vacances de Nadal i amb petits retocs en els protocols de control i aïllament; durant la primera setmana no es farà res que no sigui al centre

La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. Toni Solanelles

Torna l’escola. Serà dilluns i amb relativa ‘normalitat’, ja que l’únic que es fa es retocar una mica els protocols quant els cribratges i els aïllaments quan hi hagi algun cas positiu. D’entrada, mai no s’aïllaran les classes de forma global excepte a maternal. L’activitat lectiva es reinicia de manera presencial i amb les mesures que hi havia abans de les vacances de Nadal. La voluntat del ministeri d’Educació i de l’executiu en general és que els infants i joves puguin fer vida escolar el més normal possible.

El Govern aposta per permetre el màxim d’assistència a les classes. Durant la primera setmana d’activitat lectiva, el que sí que es fa és que no hi hagi cap altra activitat fora dels centres. Aquesta primera setmana, la del 10 de gener, es mantindran els dos cribratges amb antígens -excepte a maternal- i es permetrà, almenys el primer dia, que tots els escolars puguin anar al menjador testejats o sense. Durant aquesta primera setmana, si hi ha més famílies que volen autoritzar els cribratges ho podran fer. Els tests continuaran sent obligatoris per poder acudir als menjadors i a les activitats extraescolars.

Tant la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, com el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, han destacat que es vol de totes totes que els escolars puguin fer activitat lectiva normalitzada. I amb les mínimes molèsties possibles. Això no treu, però, que s’estigui amatent a la situació i que es vagin adaptant els protocols en funció de les necessitats. No hi haurà un retorn a classe esglaonat però cada centre estableix els circuits d’entrada que creu escaient.

Com s’ha dit, a trets generals es mantenen les mesures de prevenció per evitar la propagació del virus que ja estaven establertes abans de les festes: l’ús de mascareta és obligatori des del primer curs de primària (o primera ensenyança, segons la terminologia), s’han de respectar els grups bombolla en tots els espais i no es permeten les activitats fora del centre. A més, cal garantir la distància de seguretat, la ventilació de les aules i la higiene de mans.

PROTOCOLS

Vilarrubla, que aquest dimecres ha actuat de portaveu governamental atesa la baixa del titular, un Eric Jover que està passant la Covid per tercer cop, ha detallat els protocols específics segons el nivell educatiu: els alumnes de maternal poden prescindir de mascareta i no se’ls realitza cribratges periòdics. No obstant, en cas que hi hagi un alumne positiu, cal que la resta de classe s’aïlli durant set dies i se’ls realitzarà dues proves TMA (el primer i el sisè dia des del darrer contacte). Aquestes proves, degut a l’edat dels infants, es realitzaran als stoplabs acompanyats d’algú de la família.

Només en el cas dels alumnes de maternal hi haurà un aïllament global perquè són els infants d’aquesta edat els únics que queden alliberats de dur mascareta a l’aula

En el cas dels alumnes de primera ensenyança, la mascareta és obligatòria i s’ofereixen cribratges periòdics (els pares hi han de donar l’acord, com han fet la majoria) al centre escolar: la primera setmana se’n faran dos -amb antígens- i després es valorarà amb l’evolució de les dades si es manté o si bé es redueix. Si hi ha un alumne positiu, només aquest s’haurà d’aïllar. La resta de companys s’hauran de realitzar dues TMA (una el primer o segon dia del contacte i l’altra el sisè) i un test d’antígens entre les dues TMA, que es farà coincidir amb la data del cribratge periòdic. En aquest cas, totes les proves es faran al centre educatiu si és dia lectiu; si no, caldrà desplaçar-se a l’‘stop lab’ preferiblement demanant cita prèvia. Els alumnes que siguin contactes podran anar igualment al menjador i a les activats extraescolar -sempre que estiguin inclosos en la relació d’alumnes que segueixen el cribratge- amb mascareta. Queden exempts de les proves els qui hagin passat la malaltia els darrers sis mesos.

Finalment, els estudiants de segona ensenyança, batxillerat, formació professional i educació superior també hauran de dur mascareta i se’ls ofereix un cribratge periòdic setmanal. Si hi ha un alumne positiu, només aquest s’haurà d’aïllar. La resta de companys s’hauran de realitzar una TMA (el segon o tercer dia del contacte) i un test d’antígens posterior, que es farà coincidir amb la data del cribratge periòdic. En aquest cas, totes les proves es faran al centre educatiu si és dia lectiu; si no, caldrà desplaçar-se a l’ ‘stoplab’ preferiblement demanant cita prèvia. Els alumnes que siguin contactes podran anar igualment al menjador i a les activats extraescolar (amb els mateixos condicionants que a la primària) amb mascareta. Queden exempts de les proves els qui hagin passat la malaltia els darrers sis mesos.

La titular d’Educació també ha destacat que es farà arribar a totes les famílies una carta per recordar-los els protocols actuals. A més, també se’ls farà arribar tant l’autorització per participar en els cribratges setmanals, com l’acceptació dels protocols per participar en la vigilància per contacte estret. En aquest sentit ha precisat que les famílies que ja ho haguessin signat anteriorment no cal que ho tornin a fer de nou. D’afegir-s’hi de nou sempre s’hi poden afegir aquells que ho creguin adient. No fer-ho, com s’ha dit, suposa algunes ‘penalitzacions’ tal i com s’ha dit.

Comentaris (8)

Trending