Queixes per la discriminació de la selectivitat en funció del sistema educatiu on s’estudia

La complexitat d’algunes de les proves de la branca científica de les EBAU, de la qual també se n’hauria fet ressò el María Moliner, estaria en la base de la denúncia que hauria fet almenys una família d’un alumne de l’esmentat centre

Les proves es van fer a les instal·lacions del María Moliner de la Margineda.

La complexitat aquest any d’algunes de les proves de la selectivitat (actualment coneguda amb les sigles EBAU) en matèria científica està generant un elevat malestar. Almenys la família d’un estudiant del María Moliner ha fet una queixa formal al consolat espanyol per la dificultat dels exàmens i ha denunciat, a més a més, el que es considera un tracte discriminatori entre joves andorrans pel fet d’estudiar al sistema espanyol o al sistema andorrà. La queixa per la complexitat també l’hauria fet el mateix centre, encara que per les xarxes socials ho ha negat.

La queixa-suggerència que té valor de denúncia de la família s’ha tramitat a través del consolat després que la conselleria d’Educació de l’ambaixada espanyola al Principat, que hauria estat advertit del neguit del centre, oposés certa ‘resistència’. En qualsevol cas, la queixa s’hauria d’acabar tramitant perquè arribés davant el ministeri espanyol corresponent. Segons les fonts, alguns dels exàmens de la branca científica de l’avaluació del batxillerat per a l’accés a la universitat (EBAU en les sigles en espanyol) eren tan excessivament complexes que en les proves hi ha hagut un índex de suspensos molt elevat. Fora de lloc fins i tot malgrat que el nivell que se suposa que adquireixen, especialment, els estudiants al sistema espanyol.

Estudiants del sistema espanyol sols poden fer les EBAU de la UNED, mentre que els alumnes de l’Escola andorrana poden fer aquestes proves o les catalanes que es fan a la Seu i després triar la millor nota

Sobre aquesta qüestió rauria la queixa del centre María Moliner que, a priori, no hauria d’anar més enllà perquè tindria un valor de deixar constància, de neguit. La que sí que pot anar més enllà és la queixa-denúncia dels pares d’un alumne que han decidit al·legar la discriminació que suposa el fet que un estudiant del sistema espanyol hagi de realitzar sí o sí les EBAU a través de la UNED al propi centre de la Margineda mentre que, en canvi, els estudiants de l’Escola andorrana tenen la possibilitat de fer les proves de la UNED o la selectivitat catalana a la Seu. Totes tenen el mateix valor en vista a accedir a la universitat espanyola.

Els estudiants del sistema espanyol evidentment es queden amb la nota obtinguda en la única EBAU que poden fer. En canvi, els alumnes de l’Escola andorrana poden triar la nota que els convé més entre les dues proves realitzades, que afecta essencialment les matèries optatives. Enguany almenys, la diferència d’exigència entre els exàmens centrals de la UNED o les proves realitzades per la Generalitat hauria estat molt notable en les matèries optatives de la branca científica. I són aquestes matèries i els punts que s’aconsegueixen amb elles (sobre un màxim total de 14 en l’expedient) el que en molts casos fan decantar la balança entre poder accedir als estudis pretesos o no poder-ho fer.

DIFERÈNCIES “ABERRANTS”

En la denúncia formulada s’explica que mentre els estudiants del María Moliner no han tingut cap més opció que fer les EBAU de la UNED, els alumnes de l’Escola andorrana han pogut triar entre els exàmens centrals o els catalans, “la qual cosa és totalment discriminatòria i atempta al dret a la igualtat”. A més, els estudiants del sistema andorrà, una vegada obtinguts els resultats, “poden escollir l’opció més convenient”.

I encara s’hi afegeix que “les diferències de nivell entre comunitats autònomes són inadmissibles, però el que és totalment aberrant i inconstitucional és que uns tinguin dues oportunitats mentre que els que estudien al sistema espanyol siguin els mes desafavorits”. Per ara, la queixa s’ha tramitat, en aquest cas, per via del consolat espanyol. Però no es descarta l’impuls d’una acció legal en jurisdicció andorrana.

Etiquetes: