El ministeri va fer una aposta decidida per la introducció de la tecnologia a les aules del sistema educatiu andorrà i dins d’aquest procés d’avaluació i revisió que s’està fent, segons exposa el titular de la cartera, Ladislau baró, “arriba el moment de fer un salt qualitatiu més rellevant, però també agafar les regnes de com s’utilitzen les noves tecnologies a les aules”. Afegeix que “volem tenir elements per controlar aquesta omnipresència”.
Per aquest motiu, s’ha dissenyat un pla que en garanteixi el bon ús. Contempla 12 accions i d’aquestes, una fa referència al canvi del dispositiu que fan servir els alumnes de segona ensenyança. Fins ara els pares havien de comprar un iPad, però a partir del curs 2025-2026 els alumnes del primer curs faran servir un Chromebook. En aquesta ocasió el subministraran els mateixos centres educatius i no es podrà prendre cap a casa. D’aquesta manera, es controlarà el programari que es pot instal·lar per tal d’evitar distraccions. Pels qui s’hagin comprat l’Ipad, el podran continuar fent servir perquè és compatible amb el sistema. I és que segons una enquesta feta per Andorra Recerca + Innovació, els mateixos alumnes admeten l’efecte distractor que provoquen les noves tecnologies a classe.
La previsió és que en els quatre cursos les necessitats siguin d’uns 1.300 dispositius i des de l’executiu ja s’ha previst una partida pressupostària de 100.000 euros en el pressupost 2025. Un procés que es durà a terme en quatre fases.
Campuzano assenyala que “volem fer una reflexió objectiva i no deixar-nos portar per tendències per tal de prendre mesures i minimitzar els riscos”
Educació també vol incloure en currículum la competència digital, que fins ara no estava inclosa i veure si realment els estudiants han adquirit els coneixements al final de cada etapa. El director del departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Innovació, Xavier Campuzano, ha manifestat que “volem fer una reflexió objectiva i no deixar-nos portar per tendències per tal de prendre mesures i minimitzar els riscos”. Assenyala que “hi ha molta pressió comercial per part dels fabricants per introduir la tecnologia i estem frenant projectes perquè darrere només hi ha un interès de vendre productes”.
El pla contempla redissenyar el model tecnològic de tores les aules per tal que es tregui un millor profit de cada aparell i aquest tingui una justificació per fer-lo servir. És el que Campuzano ha batejat com disseny de l’aula 3.0.
INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL
La intel·ligència artificial (IA) també té un apartat important. Primer es vol alfabetitzar l’alumnat sobre què és i, al mateix temps es vol donar eines als joves per evitar els mals usos, però també aprofitar les bonances. Xavier Campuzano ha manifestat que “la IA ha arribat i el model per fer els deures es basarà en això. Hem de dir als professors que els estudiants siguin capaç d’utilitzar aquest recurs per millorar les seves competències amb un esperit crític”.
De cara al curs vinent es vol que les escoles dissenyin un pla digital que s’haurà d’implementar seguint les directrius governamentals. Així mateix, es renovarà l’oferta formativa als docents, tot promovent espais d’intercanvi d’idees.
Sobre el fet de reduir les hores d’ús de les noves tecnologies a les aules i substituir-ho pel paper, Ladislau Baró ha exposat que “es poden introduir altres suports, però amb les pantalles també es pot potenciar la lectura i l’escriptura”.
Comentaris (23)