Així ho ha explicat el polític lauredià després de participar, juntament amb el secretari d’Estat, Josep Anton Bardina, en l’homenatge que el centre d’ensenyament ha volgut retre al mestre assassinat, Dominique Bernard. A banda de la representació governamental, també han estat presents els ambaixadors de França i Espanya, Jean-Claude Tribolet i Carles Pérez-Godoy, així com tot el cos docent i auxiliar del col·legi. Al minut de silenci també s’han sumat més de 1.600 alumnes.
“Estem fent una mica més de vigilància aquí i a altres llocs d’interès francès”, ha indicat Baró que, però, no ha volgut especificar com es tradueix aquest increment de seguretat. Sí que ha apuntat que han estat les mateixes autoritats gal·les qui ho han demanat, arran dels fets d’Arras, que han causat una profunda commoció en tota la comunitat educativa, com ha remarcat el delegat d’ensenyament, Denis Derkele durant el discurs previ a l’acte de record del professor mort.
“Hem treballat amb el Govern d'Andorra, perquè la policia estigui a prop dels centres per poder identificar anades i tornades de gent sospitosa que ens preocupes i que tot vagi millor”, ha comentat el màxim responsable del sistema educatiu gal al país. En aquest sentit, ha remarcat que “volem que alumnes, personal i famílies arribin a les escoles amb confiança i serens”.
Al minut de silenci convocat a les dues de la tarda s’han sumat professors i la resta de personal del Lycée, així com més de 1.600 alumnes i autoritats com el ministre d’Educació, Ladislau Baró, o els ambaixadors de França i Espanya a Andorra
En aquest sentit, ha apuntat que toca “acostumar-nos durant un temps a tenir un nivell de seguretat més important”. Per exemple, caldrà “mirar les entrades i sortides per poder identificar les persones”. És la forma, ha remarcat de “permetre a tots els usuaris del centre puguin estar tranquils”.
Sobre la durada d’aquesta vigilància extra, Derkele ha estat prudent: “No vull especificar un temps. A Andorra ens coneixem molt i bé. Entre tots hem de treballar units per vetllar per la seguretat dels col·legis de les parròquies”, ha apuntat.
Per la seva banda, Baró ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat. Hi ha més vigilància? Sí. Hi ha motius per estar inquiets? “Que nosaltres sapiguem, no”, ha afirmat. En aquest sentit, ha apuntat que es tracta, simplement, de mesures “puntuals” i “momentàniament preventives”, però que “no és la resposta a cap indici” que hi pugui haver a Andorra un atac similar al viscut a França.
Un atemptat que, com ha evidenciat l’assistència al minut de silenci, ha colpejat la comunitat educativa gal·la. “L'escola és un centre de transmissió de valors, de llibertat, d'independència, de construcció”, ha remarcat Derkele, que ha assegurat que “contra la temptativa de voler trencar la nostra democràcia via l'obscurantisme, des del sistema d'educació públic francès a Andorra hi estem molt compromesos”.
Des del Govern, Baró ha volgut transmetre la “solidaritat, comprensió i amistat” envers el país veí del nord en aquests moments tan complicats. “Han patit un atac en un element clau del seu sistema de valors com és l’educació, intentant apagar la llum i la il·lustració que ofereix”, ha indicat, recollint les paraules del mateix delegat en el seu discurs.