Així es constata si s’analitza el pressupost de Govern per a l’any vinent. En ell, a l’article 10, s’estableixen aquelles despeses plurianuals que estan compromeses per un període superior als cinc anys, com ara els lloguers dels edificis per albergar pisos públics o l’antiga fàbrica tabaquera, primer, i després, museu. L’acord es va signar ara fa uns mesos per permetre guanyar espai a la UdA i, de cara a l’any vinent, s’ha de concretar.
Els comptes preveuen que serà llavors quan es facin els primers pagaments a la propietat de l’immoble, la família Reig. Concretament, 107.811 euros. A partir d’aquí, la quota anirà creixent. El 2026, primer any sencer de lloguer, seria de 216.000 euros i la xifra creixerà al llarg dels anys que duri l’acord. Inicialment, fins al 2057. Per tant, 35, tenint en compte que el conveni es va signar el 2023.
La darrera quota prevista és de 587.000 euros. Sumant tots els pagaments, Govern estima que el cost total que hauria d’assumir per disposar de l’edifici acabarà sent de 12,16 milions d’euros.
Al mateix temps, els comptes de Govern per al 2025 ja preveuen l’inici dels treballs que han de permetre transformar el que fins fa uns anys havia estat un museu en dependències universitàries. Això es consignarà via una transferència de capital des de l’executiu a l’UdA. És a dir, diners que el centre d’ensenyament ha de destinar a inversió. Per al proper exercici, 1,5 milions.
A banda, també es preveuen plurianuals pel futur: 3,7 milions més el 2026 i 700.000 euros per completar el projecte ja el 2027. En total, doncs, les obres haurien de suposar un cost de 5,9 milions.
Un detall, per cert. Al pressupost de Govern surt consignada aquesta partida de transferència de capital. En canvi, al que ha presentat l’UdA i que també es troba a tràmit al Consell General, no hi figura la partida corresponent d’ingressos, tot i que sí que es posa en relleu que un dels eixos d’actuació del centre en el futur immediat serà, justament, ampliar les actuals dependències.