Més hores lectives en comprensió oral i escrita i en la resolució de problemes matemàtics

(AMB VÍDEO) El curs escolar 2024-2025 comença amb 11.352 alumnes, una xifra molt similar al de l’any passat i amb l’objectiu de revertir els mals resultats de l’informe PISA

Alumnes entrant aquest matí a l'escola de Santa Coloma.
Alumnes entrant aquest matí a l'escola de Santa Coloma.

Els alumnes andorrans dels diferents sistemes educatius han tornat aquest dilluns a les aules per iniciar el curs escolar 2024-2025. En total, són 11.352, segons les xifres “provisionals” que ha donat aquest matí el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró. Això representa una disminució del 0,04% a respecte l’any passat. Un dels objectius del ministeri és posar en marxa el pla de millores per tal de revertir l’empitjorament dels resultats del darrer informe PISA amb “més hores lectives i enfortir  l’aprenentatge de matemàtiques, lectura, escriptura i també de les ciències”.

Les vacances d’estiu ja són història i avui els alumnes dels tres sistemes educatius han tornat a les aules per començar un nou curs. Alguns ho feien per primera vegada després de deixar enrere maternal, mentre que d’altres tenien ganes de tornar a l’escola per veure els amics i amigues. Com cada dia, s’ha vist gent més previsora i pares fent corredisses perquè arribaven tard.

En total, segons Baró, han començat les classes 11.352 alumnes. D’aquests, 4.653 al sistema andorrà, que es consolida com el que més estudiants tindrà. En segona posició, el francès, amb 3.379. Pel que fa a l’espanyol, supera per poc els 3.000 (3.060) i ja més residual queda el britànic -amb el British College-, on aniran 260 infants i adolescents.

https://youtu.be/13rJkTRIJkA

Aquest ha estat el primer curs després dels resultats del darrer informe PISA que va encendre les alarmes en el si del ministeri. L’avaluació del 2022, en comparació amb la del 2018, evidenciava un empitjorament dels resultats. Aquest era especialment preocupant en comprensió lectora, matemàtiques i algunes llengües. Per revertir aquesta situació, Baró ha explicat que “s’incidirà amb més hores lectives, posant èmfasi en la comprensió lectora i escrita a l’hora d’aprendre la disciplina i en la resolució de problemes perquè són àmbits que ens preocupen”. En aquest sentit, ha deixat clar que “això no ha d’anar en detriment d’altres continguts i es millorarà la formació del professorat”.

PANTALLES

Un treball, que segons, el ministre, ha d’anar en consonància amb el disseny del pla d’ús racional de les noves tecnologies a les escoles. Un treball que ja va començar durant el curs passat i del qual “estem acabant de valorar”. Ladislau Baró ha deixat clar que “no farem un estudi d’erradicació de les pantalles, però tampoc hi haurà un monopoli”.

Baró és conscient que “no es poden girar els ulls al que està passant”, però aposta per combinar les tauletes amb altres formats com els llibres o el paper. Assenyala que “compaginar tot això suposa tot un repte que no és fàcil”.

Finalment, sobre l’escolarització dels infants, els quals el reagrupament familiar no s’ha pogut realitzar legalment, el ministre diu que des dels tres sistemes educatius es té l’obligació de fer el que diuen els tractats internacionals. Ara bé, avisa que “Educació no pot resoldre les contradiccions que hi puguin haver en matèria del creixement del país”.

Comentaris (3)

Trending