La humanitat i l’evolució de la vida, a debat en la 40a Universitat d’Estiu i Tardor

Comptarà amb quatre ponències que permetran reflexionar sobre la relació entre l’espècie humana amb els seus inicis, el medi ambient i les noves tecnologies

Ladislau Baró i Albert Maluquer. SFGA/JAViladot

‘La humanitat i evolució de la vida’ és el títol de la 40a Universitat d’Estiu i Tardor que s’ha presentat aquest dimarts. El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, ha explicat que “en tots els àmbits del coneixement, els darrers deu anys han suposat un avenç incommensurable, sobretot per avenços tecnològics vinculats al fet de desxifrar el genoma humà”. En aquest sentit, hi haurà quatre ponències que permetran reflexionar sobre la relació de l’espècie humana amb els seus inicis, la relació amb el medi ambient i amb les noves tecnologies i si hi ha vida més enllà de la Terra.

La primera de les quatre sessions presencials tindrà lloc el 16 de setembre amb la presència del paleoantropòleg José María Bermúdez de Castro que tractarà les claus essencials de l’evolució humana, a partir dels canvis que s’han produït en el genoma humà, el que Baró ha qualificat de “l’arbre de la vida”.

La relació de les persones amb el medi ambient centrarà la segona jornada (17 de setembre, que anirà a càrrec de la professora d’antropologia i directora general delegada de recerca, expertesa, valorització i ensenyament al Museu Nacional d’Història Natural de París, Frédérique Chlous. L’objectiu és veure la relació que els humans estableixen amb la biosfera i prendre consciència dels perills del canvi climàtic.

El catedràtic de medicina molecular de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, serà l’encarregat de mostrar els canvis que s’estan produint de manera accelerada en tots els àmbits de la recerca científica com el genoma o la tecnologia digital. Això ha de permetre veure les proeses i els inconvenients que comporta en el trashumanisme. Això serà el 23 de setembre.

L’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques al centre d’Astrobiologia, Carlos Briones, (24 de setembre) intentarà posar una mica de llum a la foscor sobre si hi ha vida més enllà de la Terra a partir d’evidències científiques.

Ladislau Baró ha posat en relleu que la Universitat d’Estiu i Tardor “és com un mirall dels canvis i l’evolució que ha viscut el nostre país al llarg dels anys i les temàtiques ho acrediten”. En aquest sentit ha destacat “el menú atractiu que hi haurà, tot admetent que “sabem que no és un espectacle de masses, però és una activitat acadèmica de qualitat”.

Etiquetes: