Limitar l'abast i mirar de minimitzar-lo i, de totes totes, intentar evitar que s’hagin de repetir les POB senceres. Però ara mateix estan sota sospita. I és que les indagacions per intentar descobrir com podia ser que una prova d’anglès ja usada a classe durant el curs havia acabat apareixent com a examen de la matèria en les POB pro hauria permès concloure com a mínim també s’hauria filtrat un control de biologia de les POB ‘normals’. La investigació formalment oberta pel primer cas ja està en vies de resolució. Veient les dimensions que agafava la cosa, una professora d’FP s’hauria confessat responsable del daltabaix.
Automàticament, segons les fonts, des del ministeri i, si escau, en coordinació amb Funció Pública, se li ha obert un expedient disciplinari que acabarà, molt probablement, amb l’acomiadament de la docent. Bé, ben bé aquest no serà el cas perquè la professora en qüestió, segons alguna de les fonts consultades, seria eventual. Per tant, no se la pot expulsar de la carrera funcionarial perquè no tenia plaça fixa però és evident que els seus actes tindran conseqüències de difícil reversió. En tot cas, aquest és un camí.
L’altre és resoldre ara com pot ser que alguns estudiants de Batxillerat tinguessin també la prova, aparentment, de biologia. Els darrers dies s’han citat alguns alumnes per intentar aclarir inicialment almenys la qüestió de l’anglès a les POB pro i això ha generat una mena d’efecte crida que ha permès identificar altres anomalies. Haurien corregut fotografies o similars dels esmentats exàmens de biologia.
Des d’Educació s’estaria intentant veure el volum de persones que haurien pogut arribar a conèixer aquest segon examen -les fonts consultades han preferit no donar detalls per prudència i per evitar perjudicar la investigació interna que s’estaria duent a terme- i mirar d’assegurar-se que no hi ha hagut altres filtracions. Perquè en cas contrari la repetició de tot plegat seria pràcticament inevitable i això és, justament, el que es vol mirar de salvar.