Es prorroga el programa que permet al sistema educatiu andorrà tenir assistents de francès

És un dels acords assolits en la reunió de la comissió mixta entre els dos Estats que s’ha celebrat aquest matí i que ha servit per avaluar altres mesures a aplicar en l’ensenyament gal al país

Comentaris

La reunió ha tingut lloc al ministeri d'Educació, a Sant Julià.
La reunió ha tingut lloc al ministeri d'Educació, a Sant Julià. SFGA/J.A.VILADOT

El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, i el cap del Servei de Pressupost i de Polítiques Educatives Territorials francès, Christophe Gehin, han presidit la reunió de la comissió mixta francoandorrana en l’àmbit de l’ensenyament, celebrada a Sant Juliàa. La trobada ha servit per compartir els reptes dels dos sistemes d’ensenyament de cara al curs vinent. L’objectiu compartit és mantenir les altes quotes de qualitat que, asseguren, hi ha al model gal i a l’andorrà. Entre altres acords, s’ha pactat allargar la presència d’assistents de francès al sistema educatiu del Principat.

La comissió es reuneix un cop l’any, de forma alternativa a París i al Principat. Serveix bàsicament per tractar la cooperació entre tots dos Estats a nivell educatiu. Durant la reunió, el nou ministre andorrà ha volgut agrair la tasca duta a terme per l’òrgan i ha expressat, segons s’ha indicat en un comunicat des del Govern, el compromís d’impulsar de manera ferma la política educativa comú i bilateral. També ha manifestat la voluntat de treballar en la renovació del conveni francoandorrà en l’àmbit de l’ensenyament per mantenir una educació de qualitat als centres francesos a Andorra.

A més, el secretari d’Estat d’Educació, Josep Anton Bardina, ha explicat el funcionament del centre residencial d’educació intensiva adreçat als joves (CEI) amb problemes de comportament, ha fet un repàs de la situació dels alumnes sirians i ucraïnesos a Andorra i ha parlat de les noves branques de la formació professional i de la seva importància per tal que els joves tinguin sortides professionals a Andorra i a l’estranger. Paral·lelament, la delegació andorrana ha donat a conèixer diverses iniciatives com són el pla nacional de la infància i de l’adolescència; l’estudi d’impacte de les noves tecnologies entre els joves; el pla d’utilització responsable dels entorns virtuals; el primer concurs de patis verds i saludables i el primer concurs nacional de robòtica per a primera ensenyança. També s’ha aprofitat per repassar les obres de millora que s’han dut a terme a les escoles franceses i a l’extensió del Lycée Comte de Foix, situada al Roc d’Andorra la Vella.

En l’àmbit de la francofonia, s’han donat a conèixer les accions educatives i culturals proposades als alumnes dels tres sistemes educatius organitzades pel ministeri d’educació andorrà i per l’ambaixada de França. En aquest sentit, hi destaca el desplegament del programa dels assistents de francès als centres educatius del sistema andorrà, que les dues delegacions han acordat prorrogar per la bona acollida que ha obtingut enguany.

A més, la comissió ha acordat oferir per primera vegada el programa de formació en llengua francesa als docents del sistema educatiu andorrà, que es farà els mesos de juliol i agost a França, on assistiran dos docents de l’Escola Andorrana. Finalment, la delegació francesa ha explicat les accions dutes a terme aquest curs i les perspectives per al proper curs escolar: l’assoliment de les competències en lectura, escriptura i matemàtiques; la reestructuració de la formació professional; la proposta d’acompanyament de projecte deures fets per als alumnes que cursaran sisè l’any vinent; el benestar dels alumnes; l’assetjament i el ciberassetjament; així com la igualtat de gènere.

Comentaris (2)

Trending