Els primers resultats per millorar les notes de l’informe PISA “es veuran a finals d’aquest curs”

Ladislau Baró i Josep Anton Bardina han anunciat un conveni amb Cambridge per avaluar el nivell d’anglès, així com una estratègia nacional d’ensenyament superior per tal que les universitats privades que es vulguin establir al país compleixin amb el model de qualitat que es vol

Bardina conversa amb Baró durant la compareixença. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Els resultats del darrer informa PISA ha generat preocupació al ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats i també als pares i mares dels alumnes. Per això, des de l’executiu s’ha previst una avaluació tant interna com externa dels centres educatius. En aquest sentit, el secretari d’Estat, Josep Anton Bardina, ha anunciat que se signarà un conveni amb Cambridge per tal d’avaluar el nivell d’anglès dels alumnes de l’escola andorrana. També s’ha demanat a PISA perquè l’avaluació es faci cada tres anys en lloc de dos per tal de poder implantar el pla de millora. El titular de la cartera, Ladislau Baró, confia que “els primers resultats es puguin veure a finals d’aquest curs”. 

El ministeri té previst signar en els pròxims mesos un conveni amb Cambridge per tal d’avaluar el nivell de competències d’anglès dels alumnes del sistema educatiu andorrà. Així ho ha anunciat Bardina en la compareixença que ha fet juntament amb el titular de la cartera, Ladislau Baró, davant la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports. El ministre ha exposat que “de la mateixa manera que els ciutadans han de tenir competències digitals també les han de tenir amb l’anglès”. Pensa que “l’exigència de formar ciutadans per al futur ens hi obliga”.

El ministre ha deixat clar que “les decisions que prenguis ara impactaran al cap d’uns anys i hem d’anar cap a una millora general del sistema. Per això, cal aconseguir petites millores a curt termini”

També s’ha demanat a PISA que l’avaluació es pugui fer cada tres anys i no cada dos “per tal de poder aplicar el pla de millora”. Cal tenir en compte que els resultats del darrer informe no són massa bons i, sobretot s’ha de millorar en comprensió oral i escrita i la resolució de problemes de matemàtiques. El mateix Baró ja va comentar a l’inici de curs que s’augmentarien les hores lectives per capgirar les notes. En aquest sentit, confia que “els primers resultats els podrem tenir a finals d’aquest any lectiu”. El ministre ha deixat clar que “les decisions que prenguis ara impactaran al cap d’uns anys i hem d’anar cap a una millora general del sistema. Per això, cal aconseguir petites millores a curt termini”. Tot això forma part de l’avaluació externa dels centres educatius, però també es farà una avaluació interna per dur a terme una millora constant de l’organització de cada escola.

En la compareixença s’han donat les dades definitives del nombre d’alumnes que cursen els estudis obligatoris en els tres sistemes educatius i que són 11.356 amb una davallada de quatre estudiants respecte de l’any passat. Així mateix, s'està en converses amb França per renovar el conveni.

UNIVERSITATS PRIVADES DE QUALITAT

D’altra banda, un dels objectius del ministeri també passa per la creació d’una estratègia nacional de l’ensenyament superior que implica definir quin model es vol. El ministre ha fet èmfasi en les universitats privades que es vulguin establir i, sobretot, diu, “hi ha d’haver un control de qualitat”. Ha tornat a insistir en la “presencialitat” de l’ensenyament, però no s’ha de fer “un catecisme perquè n’hi ha de virtuals que també són bones”.

Pel que fa a la a l’ampliació de la Universitat d’Andorra a les instal·lacions de l’antiga Fàbrica Reig, ha manifestat que “abans que acabi aquest curs acadèmic estaran en marxa i esperem que al final de la legislatura estiguin avançades”. Ladislau Baró ha manifestat que han sorgit algunes qüestions relatives al taulat que calia arreglar i des del nou rectorat també s’han proposat algunes modificacions que s’han inclòs en el projecte.

Josep Anton Bardina i Ladislau Baró durant la compareixença.

Educació també vol recuperar la vella idea d’impulsar una Escola d’Oficis per professionalitzar aquelles persones que “no se senten còmodes en l’ensenyament acadèmic”, ha dit Bardina.

Finalment, Educació també treballa per consolidar les places d’interins i per aquest curs és fer-ho entre 15 i 20 treballadors, amb l’objectiu d’arribar a la vuitantena al final del mandat. El secretari d’Estat també ha parlat de la carrera professional i dels treballs que s’han realitzat. Tot i això, també esperen el retorn de Finances i Funció Pública.