Educació assegura que la xifra de vacants per mestres de baixa és similar a la de cada any

Bardina reconeix que la problemàtica de l’habitatge els condiciona en les noves contractacions, que en el cas dels docents de català tenen més dificultats perquè hi ha més demanda i garanteix que la gran majoria de permisos demanats es concedeixen

El secretari d'Estat d'Educació, Josep Anton Bardina.
El secretari d'Estat d'Educació, Josep Anton Bardina. SFGA / JAViladot

Pràcticament un mes després de l’inici del nou curs escolar, el neguit per les baixes d’alguns professors que no s’han pogut cobrir es manté entre algunes famílies o a dins dels claustres mateix de l’escola andorrana. Tot i així, des d’Educació s’assegura que el nombre de baixes i places vacants no difereix de la de cursos anteriors i que és “molt petit”. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Educació, Josep Anton Bardina, remarca que s’intenta donar cobertura a les baixes “de forma imminent”, tot i que reconeix que sí que es troben amb algunes dificultats per ampliar les borses d’interins, com l’habitatge, o que en el cas del català hi pot haver més tensió perquè també hi ha més demanda.

Bardina remarca que el nombre de vacants va oscil·lant durant el curs, perquè és recurrent que alguns mestres agafin la baixa, i per exemple, a l’hivern, en plena pandèmia de grip, es poden trobar que s’acumulen moltes baixes i hi pugui haver més dificultats per cobrir-les, “però és el que ens passa cada any”, ha garantit, deixant clar que entén els neguits d’aquells pares que veuen que els seu fill passa dies sense un professor determinat, “però no és que no vulguem posar professors, estem fent mans i mànigues”, garanteix.

El secretari d’Estat mira de tranquil·litzar, també, aquells que puguin tenir neguits. “Es diu que les borses estan tensades ara, però és quan ho han d’estar, perquè és ara al setembre quan donem feina”, detalla, afegint que durant el curs s’hi va introduint gent nova o currículums de gent que ja està inscrita però que a vegades no els convé l’oferta que se’ls fa.

Ara bé, Bardina també reconeix els problemes amb què es troben per poder ampliar les borses. Ja ho va advertir el ministre Ladislau Baró el primer dia de classe, i al final és un problema compartit per tot el teixit empresarial: l’habitatge. S’han obert línies de reclutament a Espanya i França, però no sempre la cerca és exitosa. “Tenim gent de Barcelona, per exemple, que els fas l’oferta i et diuen: ‘està bé, però on visc?’”.

De la mateixa manera, hi ha borses més difícils de gestionar. En matèries específiques, com les científiques, no sempre és evident trobar el professor que la pugui impartir i que a més ho pugui fer en francès per cobrir l’hora establerta en el currículum. O un altre cas a part són els mestres de català. Amb l’aprovació de la nova llei hi ha més demanda, i Educació també proveeix els mestres els centres que ensenyen la llengua al país i per tant, hi ha mancança de professionals pel volum de demanda existent.

PERMISOS

Pel que fa a les peticions de permisos, el secretari d’Estat afirma que se’n deneguen “molt pocs”. Reitera que és una qüestió regulada a la llei i per tant, “no deneguem permisos, s’atorguen els que pertoquen”. Ara bé, sí que reconeix un sol cas en què s’avalua més la situació: els permisos per formació.

“Si tu ets professora de segona ensenyança i ocupes un plaça de matemàtiques amb francès i demanes un permís per tot un curs per formar-te en anglès, és on diem: ‘valorem-ho’”. Bardina apunta que en cas així potser es considera que no és necessària la formació per la feina que ha de fer ara mateix aquella persona i que es pot deixar per un altre moment. Ara bé, “si 40 persones darrere per substituir-la, es permet”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending