La Western Europe University va tramitar l’any passat a l’Aqua el primer dels plans d’estudi que han de ser validats per començar a operar al país. En concret, era el genèric de doctorat, que ha de permetre posteriorment impulsar estudis concrets. El passat gener, l’entitat tancava el procediment amb una consideració desfavorable. Tant la primera avaluació com la realitzada amb posterioritat per la comissió d’apel·lacions entenien que el document no reunia els requisits per ser considerat vàlid. Amb aquesta decisió a la mà, el centre va optar per presentar la demanda davant la secció administrativa de la Batllia. Ara, s’ha acceptat. És, de fet, la primera acció d’aquest tipus a la qual s’ha d’enfrontar l’Agència.
Des del centre d’ensenyament s’apunta que la Justícia, un cop esgotat del recurs administratiu dins la mateixa Aqua, era l’única sortida per defensar la feina feta amb el pla d’estudis
Fonts de la universitat apunten que la decisió d’anar a la Justícia és l’opció que els queda un cop el procés possible s’ha esgotat a l’Aqua. És a dir, es va rebre una primera avaluació negativa i, després del recurs, la segona opinió de l’entitat també és desfavorable. S’esgotava així la via del recurs administratiu. Com a alternativa hi ha el recurs judicial, pel qual s’ha optat, o presentar un pla d’estudis remodelat. En aquest sentit, des del centre indiquen que això suposaria haver de tornar a abonar una taxa de 3.000 euros.
En la demanda presentada, es demana bàsicament la nul·litat de tot el procés fet per l’Aqua i que es faci des de zero. Els impulsors de l’acció jurídica entenen que, al llarg del mateix, s’han comès diferents irregularitats. Així, es considera que no s’ha fet servir “ni la guia de la mateixa Aqua ni les normatives europees” i que l’avaluació es va fer “amb un biaix espanyol” pel fet que els experts externs contractats per analitzar el pla d’estudis eren d’aquell país. Tampoc s’està d’acord amb la forma com es va afrontar el recurs davant la comissió d’apel·lacions. “La van fer els mateixos experts que el primer informe i el suposat tercer expert no sabem ni qui és perquè no ens ho han dit”, apunten les fonts consultades.
El resultat, indiquen, és “un informe d’apel·lació que no té justificació”. Així, asseguren que “ens diuen que no hi estan d’acord amb el pla d’estudis però no pas el motiu de la denegació”. A banda, afirmen que “se’ns diuen que hi ha coses que no hi són al document, però en canvi sí que hi són”. En definitiva, argumenten que “la tasca dels avaluadors ha deixat molt a desitjar”.
Com s’ha dit, es tracta de la primera demanda d’aquest tipus que rep l’Aqua des que va iniciar la seva activitat. El seu director, Isaac Galobardes, defensa, però, que l’Agència ha fet correctament la seva tasca. En aquest sentit, ha volgut recordar en declaracions a Altaveu, com funciona el procediment quan es rep un pla d’estudis. “El que es fa bàsicament és gestionar la contractació d’uns experts que segueixen els estàndards europeus de valoració de la qualitat. Són els qui fan una primera avaluació i fan un primer informe”, explica. Posteriorment, es porta davant la comissió d’avaluacions que “escriu la resolució seguint al 100% el que han dit els experts”.
“Com a director de l’Aqua, puc dir que des de l’aprovació de les guies, que ho fa el comitè director, al treball tècnic que fan els experts, la comissió d’avaluacions i la d’apel·lacions tot s’ha fet amb rigor, transparència i independència”, assegura Isaac Galobardes
Si la primera decisió és desfavorable, llavors hi ha un segon filtre: la comissió d’apel·lacions. En aquest cas, relata, es va contractar un tercer expert i també hi van participar els anteriors. Tots ells van analitzar les al·legacions fetes pels centres. I, remarca Galobardes, en aquest cas “coincideixen tant uns com altres a desestimar el pla i donar la raó a la comissió d’avaluacions”.
El màxim responsable de l’entitat defensa, doncs, la feina feta. I així es farà un cop s’iniciï el procediment a la Batllia. “Com a director de l’Aqua, puc dir que des de l’aprovació de les guies, que ho fa el comitè director, al treball tècnic que fan els experts, la comissió d’avaluacions i la d’apel·lacions tot s’ha fet amb rigor, transparència i independència”, assegura. Pel que fa al fet d’anar per primer cop a la Justícia, entén que no cal fer cap drama. “És un procés nou. Ens el prenen com a aprenentatge. Si els donen la raó, nosaltres aprendrem. Si ens la donen a nosaltres, també n’aprendrem del procés. Intentem ser sempre positius”, comenta, tot deixant clar que “és totalment legítim” que la Western Europe University hagi escollit aquest camí judicial.