La Covid-19 fa augmentar la temporalitat dels contractes dels estudiants de formació professional

Gairebé el 70% dels titulats tenen feina abans d’acabar la formació o en menys d’un mes després de la seva finalització

Vilarrubla i Galobardes en la presentació de la inserció laboral en alumnes de formació professional
Vilarrubla i Galobardes en la presentació de la inserció laboral en alumnes de formació professional

La formació professional, tot i la Covid-19, continua gaudint de bona salut i són més de centenars de persones el 2022 les que aposten per aquesta branca acadèmica. Tot i això, com en altres sectors, la temporalitat dels seus treballadors ha augmentat, malgrat que aproximadament un 70% troba feina abans d’acabar els estudis i en els següents 30 dies a la seva finalització.

La pandèmia sanitària provocada per la covid-19 ha tingut una mínima incidència en la inserció laboral dels estudiants de formació professional. L’únic punt on sí que hi ha hagut una mica més de divergència entre els estudiants titulats el curs 2017 i els del 2020 és el caràcter del contracte que han rebut. En aquest sentit, en l’estudi presentat aquesta tarda per la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i el tècnic de Qualitat d’Ensenyament Superior d’Andorra, Isaac Galobardes, es reflectia un augment dels contractes temporals respecte als indefinits. En concret, el 70% dels acabats el 2017 tenien una feina fixa, mentre que aquesta xifra baixa fins al 53,3% amb els del 2020 que especificaven la temporalitat d’aquesta. Un fet que per Vilarrubla es pot donar “perquè acabàvem de sortir d’un confinament i encara hi havia molts sectors tancats. No se’ns pot escapar que la situació social i econòmica era molt més complexa”.

També hi ha hagut un petit decrement en els titulats que, en el moment, de fer l’enquesta es trobava ocupat, passant del 75% el 2017 al 64,5% el 2020 i que la ministra ha vinculat a la possibilitat que “hi hagi més alumnes que decideixin continuar la seva formació” amb altres estudis complementaris. Dins aquest punt, Galobardes ha volgut ressaltar el gairebé 2% d'enquestats que treballen per compte propi i que no es veia entre els estudiants de la promoció del 2017.

“Treballem conjuntament amb les associacions empresarials del país perquè són elles les que tenen el pols del que necessita el mercat laboral”

D'altra banda, destaca la inserció gairebé immediata dels estudiants, gairebé el 70%, en el mercat laboral, sigui durant els estudis o en el primer mes després d'haver acabat la formació. Aquest fet, per Vilarrubla, avala la decisió del Govern sobre les branques formatives que s’ofereixen i que responen a la necessitat del mercat laboral andorrà i que, com ha reiterat, “treballem conjuntament amb les associacions empresarials del país perquè són elles les que tenen el pols” del perfil de treballador que es necessita.

Els resultats, però, en línies generals no difereixen gaire entre les dues generacions enquestades que valoren positivament els estudis realitzats i el centre on s’han desenvolupat. De fet la nota mitjana de puntuació és de 8,7 en el primer grup i 8,8 en el segon.

Unes dades recollides que, a banda d’avaluar si els estudis que s’ofereixen són els adequats, també ha de permetre a l’Executiu “disposar d’una eina fidedigna a l’hora de millorar o repensar les formacions ofertes”. Entre els punts on hi ha marge de millora, segons ha especificat la ministra, hi ha “la comunicació i el lideratge”.

Tant Vilarrubla com Galobardes s’han mostrat satisfet per l’acceptació que té la formació professional en la població i és que en els últims anys ha experimentat un important creixement passant dels 38 estudiants el curs 2012-2013 als 221 el 2019-2020.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending