Els pares consultats per Altaveu no neguen que han estat uns anys complicats, amb nombrosos aïllaments, tant el curs passat com l’actual. Ara, però, l’esclat de contagis viscut al novembre, encara amb Delta, i l’arribada d’Òmicron, ha complicat encara més la situació. Per a moltes famílies han estat setmanes complicades. En algun cas, remarquen els progenitors, el seu infant tot just ha anat tres dies seguits al col·legi, encadenar aïllament, vacances i, ara, un nou confinament.
Cal recordar que a aquesta part del sistema educatiu, Salut sempre ha optat per la màxima precaució. Davant qualsevol contagi, és tota l’aula qui ha de marxar a casa. S’entén que cal ser extremadament curós, ja que els nens no fan servir mascareta a aquestes edats i la interacció entre ells és molt gran. Eren les regles del joc, tot s’ha de dir, marcades des del primer moment que es va apostar decididament per mantenir obertes les escoles.
Per ara, Salut segueix defensant que cal mantenir el protocol estricte: un sol cas ja obliga a confinar tota la classe. “Estem en pandèmia”, ha volgut recordar Joan Martínez Benazet
El problema ha arribat amb l’esclat de contagis. Primer, amb Delta. Ara, amb Òmicron. Són molts els pares i també alguns docents els qui es demanen si no es podria relaxar lleugerament el protocol. Per ara, Salut ha deixat clar que no. Que es considera adequat, tot i entendre els problemes que genera a les famílies. “Estem en pandèmia”, ha volgut recordar aquest mateix dimarts el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
Els maldecaps, però, s’han intensificat aquests dies. Una part clau del protocol són les proves TMA que s’han de fer els infants si algú del grup és positiu. I això ha topat directament amb la pana patida per una de les dues màquines encarregades de fer les anàlisis de les mostres. El retard a l’hora de rebre els resultats (més de 4.500 pendents aquest dimarts) els ha enxampat de ple.
Així ho explicaven pares d’un dels grups afectats per un dels confiaments decretats la setmana passada. Dijous van portar els infants a fer-se la primera TMA. Diumenge, encara sense saber com havia sortit, la segona. No va ser fins dilluns a la tarda quan van tenir la informació sobre la realitzada quatre dies abans. Alguns dels nens, per cert, ja havien donat positiu en tests d’antígens.
El protocol marca que els alumnes que no tinguin símptomes han de tenir el resultat de la segona TMA per poder tornar a classe. Per ara, no el tenen. I alguns, protocol a la mà, podrien tornar aquest dimecres. Conscients que el resultat encara no arribarà, malgrat tenir ja les dues màquines a ple rendiment, Salut els ha comunicat que es donarà per vàlid un test d’antígens. Això sí, fet o bé a qualsevol dels stop-labs o a un laboratori autoritzat. Almenys, aquest cop.
La situació, admeten els pares que han parlat amb Altaveu, genera “frustració”. Especialment, pel fet de no saber quan podran tornar a classe. El confinament, recorden, no només afecta el nen. També obliga a algun dels progenitors a faltar a la feina, almenys que pugui teletreballar. No s’amaga la por que, un cop els infants puguin estar de nou a l’aula, es trigui, novament, poc temps a quedar de nou confinats. I és que, recorden, el cicle de maternal és clau perquè els nens agafin mecanismes i es vagin acostumant al ritme escolar i els darrers tres cursos, justament, s’han trobat amb circumstàncies que dificulten, i molt, aquest objectiu.
Comentaris (2)