El català dona punts però no és obligatori per accedir a ser docent al sistema educatiu espanyol

(AMB DOCUMENT) En una resposta del govern de Madrid a una pregunta parlamentària d’ERC, es posa en relleu que el coneixement de la llengua oficial al Principat es garanteix amb les formacions que Andorra ha de garantir a aquests professionals segons el conveni bilateral en matèria d’Educació

Comentaris

Una imatge del col·legi espanyol de secundària María Moliner.
Una imatge del col·legi espanyol de secundària María Moliner. ARXIU

Espanya valora el català com a mèrit a l’hora de seleccionar els docents que són traslladats al Principat a fer classe al Maria Moliner. Ara bé, tenir coneixement de la llengua oficial a Andorra, no és pas un requisit sine quan non. Així ho ha explicat el govern de Madrid davant les preguntes que havia formulat al Congrés el grup parlamentari d’Esquerra Republicana. En aquest sentit, es posa en relleu que l’objectiu principal és poder cobrir les necessitats de personal per atendre els alumnes del sistema.

En la resposta, el govern espanyol explica que “la convocatòria per cobrir places docents al sistema educatiu espanyol a Andorra està dissenyada per atendre la demanda de les distintes famílies que elegeixen que les seves filles i fills cursin estudis seguint el currículum espanyol” i es deixa clar que el castellà “és la llengua vehicular per a aquestes ensenyances”. Per això, s’apunta que “no es requereix un coneixement previ del català per part del professorat al centre Maria Moliner”.

De fet, així ho permet “el conveni bilateral en matèria educativa”. Ara bé, també es deixa clar que, un cop al país, els docents han de poder rebre “cursos de formació” en el marc “d’un pla d’acollida” per facilitar la seva integració. Així queda establert, recorda l’executiu de Madrid, en el punt 4 de l’article 4 del document. En la resposta, també s’afirma que “la col·laboració entre els docents espanyols i les autoritats educatives andorranes garanteix que els estudiants reben una educació respectuosa amb els seus drets lingüístics, a la vegada que es fomenta un ambient d’inclusió i de respecte cultural”.

Ara bé, sí que es remarca que, si bé no és obligatori, el català pot donar punts en la convocatòria. Es considera que el seu coneixement s’ha de “valorar com a mèrit”. També s’explica que de forma periòdica es revisen els requisits d’accés i mèrits en les convocatòries de les places docents a l’exterior, “adaptant-les a les necessitats específiques de cada destí”. Sempre, això sí, mantenint el coneixement del català com a un punt a favor per al candidat però no obligatori, ja que “s’assegura aquest coneixement i el de la cultura andorrana a través del conveni bilateral”.

Comentaris (2)

Trending