Les dues beques s’impulsaran a partir del curs vinent i la convocatòria per a les interessades s’obrirà el 22 d’abril. Cada curs hi haurà una per a aquelles dones que vulguin fer informàtica i una per a les que estiguin interessades a fer la formació al Lycée d’electricista. Totes les parts admeten que, ara mateix, tant en els estudis com en la plantilla, ara mateix, les dones són minoria.
Actualment, al Lycée només hi ha una dona entre els dotze estudiants que cursen el BAC d’electricista; situació tampoc gaire millor a la UdA amb informàtica: només són del sexe femení el 10,5% dels alumnes
“Són àmbits molt masculinitzats i volem que hi hagi dones que es puguin plantejar fer aquests estudis més tècnics”, ha apuntat el director de FEDA, Albert Moles. Per la seva banda, el rector de l’UdA, Juli Minoves, ha posat en relleu que a aquestes formacions “el rol femení no està prou desenvolupat; per això, cal que n’hi hagi més perquè seran referents, models en els quals emmirallar-se”. I ha deixat clar que el motiu no és pas “una manca de capacitat” sinó, més aviat, “factors culturals i socials que influeixen”. I que, per tant, cal canviar, ni que sigui a poc a poc.
Des del Lycée, Olivier Salvan, el seu director, ha remarcat la voluntat de buscar “la igualtat” i de “combatre els estereotips de gènere” que té el centre educatiu. I, justament, en aquest sentit consideren clau que “hi hagi un accés igualitari a la formació professional”. En aquest cas, la d’electricista. Actualment, només hi ha una dona entre els dotze estudiants que la cursen. Situació tampoc gaire millor a la UdA amb informàtica: només són del sexe femení el 10,5% dels alumnes.
Les dues beques es creen, justament, per aquest motiu. Així, en el cas de la d’informàtica, cobrirà la matrícula i 450 euros mensuals, a banda de contractes eventuals d’estiu per a la beneficiària. Pel que fa a la del Lycée, per a estudis d’electricitat, l’ajuda serà de 200 euros mensuals i també es preveu oferir estades formatives i professionals a la parapública.
“Pot tenir un efecte motivador claríssim perquè les dones es plantegin cursar aquests estudis”, ha destacat Minoves. En aquest sentit, el rector de la UdA ha recordat que les professions tecnològiques, com ara informàtica, “Són àmbits amb molta demanda i amb salaris per sobre la mitjana; incorporar dones a aquests sectors pot contribuir a reduir la bretxa salarial global”, ha defensat. Per tant, “contribuïm a formar una societat més igualitària”, objectiu per al qual, admet, “el camí és encara llarg”.
La iniciativa s’emmarca entre les accions que va preveure el pla d’igualtat de FEDA. Així, Moles ha admès que, ara mateix, només un 25% del personal són dones i, per tant, entén que cal treballar per “provar d’equilibrar-ho al màxim”. I això també ha d’aplicar-se a sectors “avui dia més copats per homes” en els quals “necessitem personal”.
Comentaris (11)