L’AQUA podrà fer públics tots els informes sobre plans d’estudis, fins i tot els desfavorables

Totes les forces del Consell impulsen una nova llei que també estableix que el director de l’Agència s’escollirà a través d’una convocatòria pública i la creació d’un Consell Assessor que ajudi l’entitat a fer les seves tasques

Galobardes, el dia que va jurar com a director, parlant amb dos dels consellers generals que han signat la llei, Susanna Vela i Marc Magallon.
Galobardes, el dia que va jurar com a director, parlant amb dos dels consellers generals que han signat la llei, Susanna Vela i Marc Magallon. CONSELL GENERAL/SERGI PÉREZ

L’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA) podrà fer públics totes les avaluacions dels plans d’estudi que faci, siguin o no favorables. Fins ara, i això era una queixa recurrent de l’entitat, només en cas que s’aprovessin es podien donar a conèixer. Això canviarà quan entri en vigor la proposició legislativa que han tramitat conjuntament totes les forces polítiques del Consell General. El text impulsar aquesta novetat, així com altres mesures que han de donar més independència. Entre altres novetats, hi haurà un procés públic per nomenar el director o es crearà un consell assessor.

El text ha estat consensuat per tots els grups parlamentaris. De fet, ha estat signat per Marc Magallón (Demòcrates), Núria Segués (Concòrdia), Susanna Vela (PS), Noemí Amador (Andorra Endavant) i el conseller general no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos. La proposició té l’objectiu de substituir l’actual llei, de la qual agafa bona part del cos, però a la vegada introdueix importants novetats.

La llei també estableix altres mesures ja apuntades amb l’APDA, com ara el fet que la intervenció del Consell General podrà fiscalitzar les finances de l’agència o també posar negre sobre blanc els motius que podrien fer cessar el director

I, entre aquestes, un canvi en els “principis d’actuació deontològics” de l’AQUA. Així, s’estableix que “tots els informes d’avaluació de les institucions d’ensenyament superior i dels seus ensenyaments han de ser públics”. Actualment, es limitava a aquells que fossin “favorable”. D’aquesta forma, es compleix una demanda que havia fet l’actual director, Isaac Galobardes. Principalment perquè era condició necessària que calia complir per poder entrar al Registre Europeu d’Agències de Qualitat Universitària.

Els canvis en la normativa, però, van més enllà. Alguns són similars als que es van implementar per una altra entitat depenent del Consell General com és l’Agència de Protecció de Dades (APDA). Així, es deixa clar que la intervenció de la cambra parlamentària “fiscalitza tots els actes, documents i expedients amb incidència sobre les finances”, tot i que aquesta acció “només té en compte la legalitat dels precedents financers i no l’elecció de les prioritats en l’execució del mandat”.

També s’estableix un nou sistema per elegir el director de l’Agència. Fins ara el proposava Govern i havia de rebre el vot de dues terceres parts de la cambra. Aquest darrer requisit encara serà indispensable, però es farà una convocatòria pública perquè s’hi puguin presentar aquelles persones interessades. Es farà un procés transparent, incloent-hi “audiències públiques” i finalment, s’arribarà a la votació al ple. A banda, el text també regula més estrictament els motius de cessament i la possibilitat que, en casos d’absència per malaltia, causa major o altres circumstàncies, pugui ser substituït de forma temporal.

La llei també fa canvis en la composició del comitè director. Així el que fins ara era un expert internacional designat pel ministre responsable de l’Ensenyament Superior, passarà a ser designat pel director de l’AQUA.  També es crearà un Consell Assessor, amb “un mínim de dues persones de reconegut prestigi i expertesa en l’àmbit de l’assegurament de la qualitat a nivell internacional”. Són escollits per quatre anys, amb opció a una renovació del mateix temps.

Per altra banda, es mantenen dos altres òrgans, la comissió d’avaluacions i la d’apel·lacions, però amb petits canvis en la composició. També s’estableix que el personal de l’agència és contractat pel director i es regularà per la Llei de relacions laborals.

La tramitació parlamentària del text s’espera que sigui ràpida. De fet, ara s’obre el termini perquè Govern presenti el seu criteri que, tot fa pensar, serà favorable. Posteriorment, s’haurà de votar al ple la seva presa en consideració. Si, com és de preveure, hi ha unanimitat, la llei podria aprovar-se de forma automàtica en cas que els grups renunciïn a presentar-hi esmenes.

Documents

Comentaris

Trending