L’Aqua ha validat 43 titulacions universitàries des de l’any 2016

La directora de l’Agència, Marta Fonolleda, admet que el 2020 i el 2021 s’ha tingut un pic de sol·licituds gràcies a la instal·lació al país de dos centres privats com l’Europea i la Carlemany

Els consellers de la comissió parlen amb la directora de l'Agència, Marta Fonolleda.
Els consellers de la comissió parlen amb la directora de l'Agència, Marta Fonolleda. G. P.

Des de la seva creació l’any 2016, l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior a Andorra (Aqua) ha validat fins a 43 titulacions universitàries. Des de l’entitat, de fet, s’ha volgut destacar que aquesta feina va en augment, gràcies a la consolidació al país dels centres privats, més enllà de l’UdA. Només el 2021, es van haver d’analitzar fins a 19 propostes, de les quals vuit ja han rebut el vistiplau.

Així s’ha explicat durant la compareixença dels responsables de l’Agència davant la comissió d’Educació, Recerca, Joventut i Esports del Consell General. En aquest sentit, les xifres demostren que les universitats privades són, justament, les grans responsables d’aquest increment d’oferta educativa superior. Així, de les 19 sol·licituds rebudes per l’Aqua l’any passat, només 4 provenien de l’UdA. 10 van arribar per part de la Universitat Carlemany i 5 més des de la Universitat Europea (eUNIV).

D’aquestes peticions, 13 ja es troben aprovades, algunes amb el procés ja tancat enguany. Vuit de les propostes van ser acceptades. En canvi, en cinc dels casos es va emetre un informe desfavorable. Altres cinc encara estan sota anàlisi i un darrer pla d’estudi va acabar sent retirat.

La directora de l’Aqua, Marta Fonolleda, ha aprofitat la compareixença per fer balanç de la feina feta per l’entitat des de la seva creació. En total, s’han aprovat 22 plans d’estudis, 12 renovacions dels ja existents i 9 modificacions. Per tant, un total de 43. A més, els anys amb més activitat en aquest àmbit han estat justament el 2020 i el 2021.

“Fem un balanç positiu. Hem crescut en volum de feina i en procediments”, ha destacat la directora de l’entitat. A banda, ha volgut posar en relleu que amb la tasca realitzada “hem pogut detectar àrees de millora en les titulacions aprovades” i, també, “corregir coses abans que els plans fossin estatals”. Per això, entén que “l’oferta actual compleix les expectatives de l’Espai Europeu”.

Fonolleda ha explicat quin són els punts d’anàlisi. “Mirem que la titulació sigui fidel al que proposta”. També que “toqui tots els punts que ha de tocar i que estigui actualitzada”. A partir d’aquesta feina és quan es pren la decisió definitiva.

Des de l’Agència s’entén que, després d’aquest “pic” de plans d’estudis proposat, arribaran uns anys de “cert estancament”. Posteriorment, la feina es tornarà a disparar quan toqui avaluar-los per a la seva renovació.

Comentaris (3)

Trending