Un dels coordinadors del projecte, l’educador Carles Perea, ha fet un molt bon balanç de la iniciativa, que ha portat 180 escolars d’entre 6 i 12 anys a les aules durant alguna de les quatre setmanes d’aquest juliol. Com a mínim una vintena dels participants han acudit cada dia a les classes, que eren d’una hora i de dilluns a divendres. Aquells nens i nenes, sobretot els de 6 anys, que començaven a aprendre a llegir i a escriure quan va arribar el confinament són els que més atenció han reclamat.
També ha estat molt sol·licitat, segons Perea, el reforç en francès, anglès i matemàtiques. “Acaba un curs molt intens. Ho fem cansats però molt satisfets”, ha explicat l’educador, que ha assegurat que “hem tingut molt bon retorn dels pares”. Aquesta darrera setmana totes les classes s’han centralitzat a l’Escola andorrana d’Escaldes, on aquest matí han acudit el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla. La davallada de docents disponibles ha fet necessari replegar tots els escolars en un únic centre.
Però tot plegat no ha estat un impediment per poder continuar donant el servei i amb notable qualitat, malgrat no tenir, es va dir en un primer moment, valor lectiu. També és cert que va ser els primers quinze dies quan hi havia més demanda d’escolars. També hi havia més professionals disponibles i es va poder abastar centres de pràcticament totes les parròquies. Tot plegat, però, ha estat molt satisfactori.
Sobre la continuïtat del projecte, segons Perea, “se n’ha de parlar”. “El 30 d’agost ens trobarem amb el ministeri per fer el retorn de tot plegat”, llavors es poden plantejar diferents escenaris. No es descarta la possibilitat de poder mantenir la iniciativa els propers estius. Però “hauria de funcionar un pèl diferent”. Ara per ara, però, tot serien hipòtesis, com per exemple que cada centre o sistema educatiu assumeixi l’organització del servei. En tot cas, és aviat per referir-s’hi.