El 52% dels casos d’absentisme escolar són a segona ensenyança

La comissió s’ha reunit aquest dilluns i ha analitzat diferents tipologies segons el seu grau, ha repassat els circuits d’intervenció i ha observat les dades dels darrers cursos

La Comissió de seguiment de l’absentisme escolar ha celebrat aquest dilluns la seva primera reunió. En la trobada, que ha presidit la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, s’han analitzat les diferents tipologies d’absències segons el seu grau, s’han repassat els circuits d’intervenció i s’han observat les dades dels darrers cursos. Una de les conclusions extretes és que la majoria dels casos, fins a un 52%, es corresponen a alumnes de segona ensenyança.

En aquesta primera trobada, s’han analitzat els graus d’absències, que van des de parcial moderada, parcial greu, crònica i altres, i s’han repassat tots els circuits que s’apliquen actualment. Entre les dades dels darrers cursos, a més de predominar a segona ensenyança, s’han observat les notificacions. Així, s’ha extret que de les 65 que hi va haver el curs anterior, el 92% ja tenen l’expedient resolt.

Ara, la comissió treballarà en propostes de millora tant en la prevenció de casos d’absentisme com en el seu tractament. Aquest grup, que es reunirà com a mínim un cop a l’any, el conformen la ministra, la directora i el cap d’àrea d’Inspecció Educativa, responsables de cada sistema educatiu, i representants dels equips directius de cada nivell, representants del ministeri d’Afers Socials i del ministeri de justícia.

L’ens es va crear en el marc del Decret de prevenció i tractament de l’absentisme escolar als centres educatius del 2019, i té com a funcions analitzar les dades, causes i factors, comparar-ne l’evolució i identificar els recursos existents i propostes de millora. També té l’objectiu d’establir circuits de coordinació i comunicació entre els diferents estaments implicats i potenciar la posada en marxa d’estratègies de prevenció.

Així, el Govern ha de proveir de recursos i mecanismes els diferents ministeris i actors implicats en l’educació per detectar i redreçar situacions d’absentisme. I més tenint en compte que aquest pot tenir el seu origen en l’àmbit personal, escolar, social o familiar i que sovint pot estar relacionat amb altres problemàtiques com ara l’assetjament.