La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha confirmat que els 26 infants ucraïnesos, 12 nenes i 14 nens, que s'han detectat a partir del registre d'Afers Exteriors ja tenen escola assignada i, en alguns casos, ja han començat a assistir al centre amb una molt bona acollida i els que queden ho faran en els pròxims dies. En aquest sentit, ha explicat que el procediment no difereix de quan arriba un altre infant una vegada iniciat el curs escolar i s’ha mostrat convençuda que “amb l’experiència dels centres ens en sortirem” al tractar-se “d’un país d’acollida”.
A partir del registre i l'entrevista per detectar les necessitats de cada nucli família, en aquells amb infants, se'ls explica els tres sistemes educatius existents al Principat i se'ls ho assigna centre en funció de l'alumne. De moment, tot i que ha puntualitzat que la xifra pot créixer en els pròxims dies, hi ha 12 en el francès, 10 a l'andorrà i 4 a l'espanyol, tots ells de 1a i 2a ensenyança, és a dir majors de 6 anys, repartits per les diferents parròquies. Concretament, 18 estan en la primera etapa educativa, mentre que els 8 restants estan en la segona. Fins al moment no hi ha hagut necessitat en cobrir maternal o d'ensenyament superior, però des de l'Executiu també estan preparats per si fes falta.
“Som un país d’acollida. Amb l’experiència dels centres ens en sortirem”
De moment, el principal problema que s’han trobat és la barrera idiomàtica. Tot i això, Vilarruba ha puntualitzat que tenen “un pla especialitzat” per cadascun perquè puguin continuar la seva formació acadèmica amb la major garantia possible. D’altra banda, des del ministeri també s’està atén, amb el suport de la comunitat ucraïnesa, si entre els refugiats que arriben al país hi ha mestre per poder ajudar en aquesta problemàtica amb la llengua.
Per tots aquests infants escolaritzats el ministeri es fa càrrec de totes les despeses, inclòs el transport escolar. A Aquesta escolarització també s’hi ha sumat les associacions de mares i pares dels alumnes dels centres educatius afectats que assumiran els costos del menjador. També han fet extensible aquesta ajuda a les activitats extraescolars organitzades per ells.
Ara per ara, un dels objectius principals és que tots aquests nens i nenes que han marxat de casa seva pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna recuperin una certa normalitat que tan important és per la “part emocional”.
Comentaris (1)