26 estudiants d’Andorra reben la nova beca de 1.000 euros atorgada pel copríncep Macron

L’ambaixada de França torna a organitzar la fira sobre els estudis a França i Baró destaca la voluntat del Govern de “potenciar de manera significativa” la presència d’alumnes andorrans al país veí del nord

Tribolet i Baró durant la presentació de la fira.
Tribolet i Baró durant la presentació de la fira. M. P.

Un total de 26 estudiants gaudeixen aquest any de la beca de 1.000 euros cadascun que el copríncep francès, Emmanuel Macron, va anunciar que posava en marxa en el seu discurs amb motiu del Dia de Meritxell. Ho ha detallat l’ambaixador gal al Principat, Jean-Claude Tribolet, en el marc de la presentació de la tercera edició de la Fira d’orientació per estudiar a França que se celebrarà el proper dia 19 de novembre al Centre de Congressos. De la seva banda, el ministre d’Educació, Ladislau Baró, ha remarcat la voluntat del Govern de “potenciar de manera significativa” la presència d’estudiants andorrans a França per “reequilibrar” la situació, ja que ha reconegut que els darrers anys hi ha hagut major desplaçament d’alumnes cap a Espanya.

La beca, tal com es va anunciar al setembre, vol ser un suport “addicional”, una “beca d’inici”, com ha dit Tribolet, que s’ha de destinar a la instal·lació de l’estudiant a França. “És una iniciativa que agraeixo perquè també serveix per promoure els estudis a França”, ha destacat l’ambaixador.

De fet, es tracta d’una de les informacions que es facilitaran en la fira sobre els estudis a França, ja que a més de la presència de més de 20 centres d’ensenyament superior general i professional, el CROUS (centre territorial de treball universitari i escolar) de Tolosa-Occitània tindrà un estand per respondre les preguntes sobre els ajuts, l’allotjament, la vida d’estudiant a França, etcètera. “És molt important per a nosaltres perquè és un dels actius que França ofereix als joves d’Andorra, el suport social”, ha dit Tribolet.

La fira és oberta a tots els joves d’Andorra, als seus professors i a les seves famílies i tindrà lloc de les 10 a les 17 hores. A més, com a novetat, s’ha establert que la franja horària de 13 a 14 hores estarà dedicada específicament a l’acollida de les famílies per trobar-se amb els representants dels centres educatius i informar-se sobre l’oferta d’ensenyament superior a França.

REEQUILIBRAR

El ministre d’Educació, Ladislau Baró, ha volgut agrair i reconèixer “la capacitat de lideratge” de l’ambaixada, especialment en l’àmbit de l’educació. De fet, un dels objectius de la fira és permetre retrobar el “reequilibri” de repartiment d’estudiants entre França i Espanya, ja que tal com ha reconegut el ministre els darrers anys s’ha notat un “desplaçament” d’un major nombre d’estudiants cap a Espanya i per tant “volem preservar i donar molt més pes a la presència d’estudiants andorrans a França”. Un objectiu molt marcat, també perquè la tradició de l’estructura educativa andorrana va “íntimament lligada” a la presència de França.

Amb tot, tal com ja va reconèixer en la compareixença d’inici de legislatura al Consell General, el titular d’Educació ha repetit que ara mateix no pot facilitar dades sobre quants estudiants es formen a França i quants a Espanya ja que un cop marxen del país, se’ls perd la pista. “Fer el seguiment és dificultós per temes de protecció de dades”, ha explicat, per això ha insistit que s’està treballant amb l’Agència de Protecció de Dades, la CASS i els mateixos estudiants per trobar una eina que permeti fer el seguiment, ja que ha assenyalat que és una informació “clau” a l’hora d’aplicar polítiques públiques.

El que es vol intentar, doncs és que “hi hagi els mateixos incentius, més enllà de les preferències personals” per anar a França o a Espanya a estudiar. “Crec que hi són, però cal publicitar-los per aconseguir un equilibri que pensem que és fonamental”.

Comentaris (2)

Trending