Sense incidències i amb l’alegria d’haver deixat les restriccions enrere. D’aquesta manera, el curs escolar 2022-2023 ha començat amb 11.114 alumnes inscrits, el que significa un augment del 2,2%. Tot i que, la ministra d’educació, Ester Vilarrubla, és conscient que “algunes famílies han fet pont” i que, per tant, “hi ha hagut alumnes que no han assistit”, en tractar-se d’un divendres entre dies de festa. Precisament, aquest fet ha permès realitzar “una tornada gradual” i és que avui s’incorporaven els de maternal, primera ensenyança i primer sicle de segona ensenyança. La resta ho faran dilluns vinent, 12 de setembre. El sistema andorrà continua sent el més escollit per a les famílies, seguit del francès i l’espanyol.
Una de les prioritats pel ministeri serà el d’avaluar les seqüeles psicològiques en l’alumnat a través d’un qüestionari i és que com ha refermat “el curs passat ja es van detectar més crispació, més depressions, més autolesions i més agressivitat”. De fet, com ha admès la mateixa ministra, la pandèmia ha afectat l’escolarització dels joves, provocant algun endarreriment en el seu procés educatiu, però “som a temps de recuperar aquests retards. Només hem de saber on són i quines accions cal fer”.
Tot i l’endarreriment en el procés educatiu dels alumnes, Vilarrubla es mostra convençuda que “som a temps de recuperar aquests retards. Només hem de saber on són i quines accions cal fer”
Vilarrubla ha aprofitat per indicar els eixos principals d’actuació durant aquest curs acadèmic: continuar treballant per a la qualitat de l’ensenyament, la carrera professional del personal d’educació i la renovació de la formació professional. Sobre aquest darrer punt s’ha felicitat per haver estat capaç l’oferta educativa, sobretot, pel que fa a Formació Professional, on s’ha actualitzat i posat al dia. En aquest sentit, Vilarrubla ha especificat que “la creació de la Formació Professional Inicial (FPI) permet a alumnes que no tenen el graduat i que, per tant, haurien deixat els estudis, continuar formant-se”; fins i tot, ha especificat que “el 80% dels alumnes del FPI venen sense graduat”. La titular d’educació també ha volgut posar en relleu que, “per primera vegada, els alumnes inscrits a la Formació Professional pugen mentre que al batxillerat general baixen”, tots ells en la primera opció escollida.
A més, també ha refermat la seva defensa de l’assistència a les aules. “Ja ho faig fer en la postpandèmia, quan vam ser el primer país a obrir les escoles, la presencialitat és important, no només per l’aprenentatge, sinó benestar emocional. A l’escola aprenem molt, no només del que explica el docent, sinó de la relació amb els adults, amb els altres companys i el conflicte de l’activitat que hi ha més enllà de l’aula”, ha reiterat la ministra.
65 UCRAÏNESOS ESCOLARITZATS
L’any passat es van incorporar a mig curs, però enguany, el comencen des del primer. 65 infants del país eslau tornen a les aules al Principat, alguns dels quals provinent del curs passat. “En fem una molt bona valoració de la seva integració. Som un país d’acollida que estem molt acostumats a rebre alumnes durant tot l’any de diferents nacionalitats Estem preparats i els docents sabem com atendre’ls”, ha assegurat Vilarrubla. A més, també ha valorat de forma molt positiva “el criteri de repartir-lo per les diferents escoles” per facilitar-los la integració.