Les negociacions amb la companyia regional espanyola són les que estan més avançades. I tant el sector públic, representat òbviament pel Govern, com el privat, que en aquest cas té de màxim exponent l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) es té clar que caldrà, almenys d’entrada, fer aportacions per aconseguir que el Principat sigui prou atractiu per a qualsevol companyia. Gallardo ha explicat durant el Cicle de l’EFA que “impulsarem la creació d’un òrgan público-privat de gestió a través del qual es vehicularà la participació del sector privat i de l’administració per garantir la viabilitat econòmica de les rutes”. No obstant això, es creu, i així ho avala un estudi encarregat per l’EFA que a la firma Route Hunters liderada per Javier Suárez, que Madrid, amb l’atractiu de la connexió internacional, és l’única destinació que pot arribar al punt d’equilibri tot l’any.
El Principat rep un bon nombre de visitants tant per esquiar a l’hivern com per a d’altres objectius durant l’estiu. En el cas de Londres, una altra de les destinacions analitzades per l’equip de Suárez i que en part ha estat presentat aquest dijous en el marc de l’acte de l’EFA, l’atractiu se centra essencialment només a l’hivern. I amb París, el major volum de visitants a Andorra des d’aquella àrea és a l’estiu. No obstant, i encara que en una fase menys avançada de negociacions, també es treballa des del Govern amb les companyies regionals franceses Air Corsica i Chalair per analitzar la viabilitat d’eventuals acords.
El ministre de Presidència manté que “l’establiment de vols regulars amb diferents destinacions de curta i mitja distància ens ha de connectar al món, a través d’altres aeroports internacionals”
El treball de Route Hunters parteix de l’anàlisi de dades de diversos operadors o institucions (Andorra Turisme, Visa, Estadística) i a partir d’aquí ha estudiat un seguit de rutes (més enllà de Madrid, París i Londres també València, Palma de Mallorca, Bordeus, Lisboa i Marsella) per acabar concloent sense dubtes que la línia més eficient seria la que hauria d’enllaçar la Seu amb Madrid. I l’objectiu del Govern refermat avui per Gallardo és que sigui viable abans de final d’any. “Amb aquest objectiu treballem.” Sobre altres destinacions hi hauria menys pressa.
Suárez ha recordat que un aeroport com el de la Seu pot rebre a tot estirar naus ATR-72, això suposa que els vols serien menys assequibles que si poguessin arribar a l’aeròdrom urgellenc naus de més capacitat. Alhora, però, el màxim responsable de Route Hunters ho veu també com una oportunitat per atraure un turista amb un poder adquisitiu més elevat. I en aquest escenari, ni té tanta importància el preu del bitllet i, alhora, pot gastar més a destinació.
Durant la prèvia a la presentació de l’estudi de Suárez, Gallardo ha afirmat que “l’establiment de vols regulars amb diferents destinacions de curta i mitja distància ens ha de connectar al món, a través d’altres aeroports internacionals” com seria el cas de Madrid. “Aquest fet ha de permetre no tan sols l’arribada de turistes provinents de destinacions llunyanes, però també que l’arribada al nostre país no sigui un obstacle per a inversors o empresaris per quins la connectivitat és sovint un argument determinant.”
Andorra es va presentar inicialment a set companyies, cinc de regionals (AirNostrum, TAP Air Portugal, Air Corsica, Chalair i Amelia) i dues d’internacionals (Iberia i AirFrance). En alguna conversa posterior s’hi va afegir Andorra Airlines, que cauria de seguida d’una equació de la qual també va quedar fora Iberia i TAP. Finalment, i amb AirNostrum amb clar avantatge, es negocia també, s’ha dit, amb Chalair i Air Corsica.