Les vendes als grans magatzems a l’alça per la inflació i la Setmana Santa

Al març, l’índex que analitza aquests establiments va incrementar-se un 11,8% en gran part per la millora dels visitants, però també per l’efecte de l’evolució dels preus

Fruita exposada a un centre comercial del país aquest matí.

Les vendes a les grans superfícies comercials van experimentar al març un comportament molt positiu. El motiu? El fet que la Setmana Santa caigués en aquest mes, a diferència del 2023, quan va tenir lloc a l’abril. També influeix, lògicament, la inflació. En tot cas, en línies generals, l’índex de vendes a aquests establiments (IVGS) va créixer un 11,8%, amb més força a l’alimentació que per a la resta de productes.

Així ho indiquen les dades que ha fet públiques aquest dimarts el departament d’Estadística. Així, la dada es va situar el març en un 115,2, en comparació al 103,1 del mateix mes de l’any passat. Això suposa un increment de l’11,8%, molt fort. Encara més a l’alimentació, que passa de 119,2 a 133,9 (+12,3%) que per a la resta de productes. Aquí salta de 90 a 99,5 (+10,5%).

El motiu d’aquesta evolució té a veure amb la millora dels visitants. Estadística recorda que les seves mateixes dades en aquest àmbit van registrar un increment interanual del 16,3%. I, per tant, més gent al país vol dir més compres a les grans superfícies. El motiu, lògicament, té a veure el fet de comparar un mes amb Setmana Santa, que enguany va caure al març, amb un altre on aquest punt àlgid turísticament parlant va ser més tard, ja a l’abril.

Cert que també hi ha un altre factor que explica la dada: la inflació. Es comprova quan s’analitza la xifra a preus constants. És a dir, eliminat l’efecte de l’IPC. Creix igualment, però amb un ritme. L’IVGS se situa llavors en 96, comparat al 89,3 del març del 2023. Això suposa una pujada del 7,4%.

El que també millora és el nombre de treballadors del sector. L’índex de personal puja de 101,9 a 103,6. Un 1,7% més. Ara bé, es manté la tendència a un major nombre de dones empleades (63,8%) que no pas d’homes, que només suposen el 36,2%. La gran majoria del personal té un contracte a temps complet (91,7%).

Etiquetes: