La trobada ha estat cordial i els representants governamentals han mostrat el seu acord a tenir presents els responsables dels establiments en les comissions que es puguin crear per avaluar mesures en relació amb el sector i la crisi de la Covid. Malgrat que es té molt present la greu repercussió que s’està creant als negocis en qüestió, els responsables de l’executiu haurien deixar clar als portaveus de la Unió de Bars que no hi ha previsió, en breu, de relaxar les mesures. I que hi ha evidència que és en aquests establiments on rau un dels principals focus d’infecció. En aquest sentit, s’hauria recordat, per exemple, que seria en quatre bars d’Encamp on s’hauria generat el brot que va afectar molt greument aquesta parròquia.
Una de les primeres qüestions que vol tenir solucionada el Govern abans de poder retornar els bars a una certa normalitat seria, per exemple, tenir modificades les lleis de sanitat i de seguretat pública i poder disposar així de la normativa adequada per poder clausurar preventivament aquells establiments -no només bars, és clar- que incompleixin les mesures
Una de les primeres qüestions que vol tenir solucionada el Govern abans de poder retornar els bars a una certa normalitat seria, per exemple, tenir modificades les lleis de sanitat i de seguretat pública i poder disposar així de la normativa adequada per poder clausurar preventivament aquells establiments -no només bars, és clar- que incompleixin les mesures imposades per l’administració en relació amb la pandèmia, i així no haver de pagar justos per pecadors. De moment, però, encara falta per tenir aquesta llei modificada i en vigor.
Els representants dels bars han mostrat la seva satisfacció de poder ser escoltada la seva veu i que se’ls inclogui en la comissió d’estudi de mesures, però han recordat que amb això sol no n’hi ha prou. D’entrada, ha recordat Francesc Medina, hi ha un “greuge comparatiu” amb altres sectors o tipus d’activitat. “Perquè nosaltres no podem servir un esmorzar i la cafeteria d’un hotel sí”, es demanen per exemple els propietaris dels bars. De fet, aquest exemple s’inclou en un document que han entregat als responsables governamentals just abans d’iniciar la trobada telemàtica.
En el document hi ha deu demandes concretes de mesures. La primera era la creació d’una comissió que estableixi directrius clares, concises i aplicables al sector i que no puguin ser objecte d’interpretació. “S’ha de tancar a les 4 de la tarda o fins les 4 de la tarda es poden acollir clients?”, es demanen, per exemple. Un altre dels precs és que es tingui en compte la dramàtica situació que viuen molts negocis i, per tant, moltes famílies. De fet, han recordat els representants dels bars, a diferència d’altres negocis, aquests tot sovint són gestionats per autònoms o famílies que viuen en exclusiva d’una activitat que se’n va en orris.
Sense tenir en compte els establiments de les seves cafeteries que estan directament lligats a la temporada hivernal i a les estacions d’esquí, i que durant tot l’estiu i encara actualment estan tancats, la sensació de la Unió de Bars, que no una realitat fàctica encara, és que el 30% dels bars que estaven oberts a l’inici de les restriccions podrien acabar tancant abans no acabi l’any. De fet, en l’entorn del pinyol de la nova associació ja hi ha una desena d’establiments que tenen previst tancar probablement aquest mateix cap de setmana. Per això que Medina ha reclamat que cal ser molt sensibles davant una situació que pot acabar afectant desenes de persones sense una sortida laboral futura gens clara.
Els representants de la Unió de Bars han lliurat als responsables governamentals un document on exposen deu demandes, entre les quals reduir tributs, mantenir la cobertura sanitària en cas de tancament de locals o compensar la davallada de facturació
Respecte de les demandes que fan a l’administració hi ha “crear un segell de ‘Bar adaptat al Covid-19’, similar als d’Higiene”, “reduir els impostos (comerç, societats, SDADV etc…) d’una manera proporcional i retroactiva des de la imposició de les primeres mesures restrictives al març i d’igual manera sol·licitar a l’ABA l’anul·lació de les comissions de TPV’s degut a que la recomanació que es fa es la de pagar sempre amb targetes de crèdit i les despeses en comissions han augmentat”, “suspendre el cobrament dels mínims obligatoris de consums bàsics de llum, telèfon i serveis similars”, “subvencionar el lloguer per metres quadrats en proporció al percentatge de pèrdua de facturació en relació als mateixos períodes del 2019”.
També demanen “implementar una ajuda a la pèrdua de facturació igualment en relació als mateixos períodes del 2019”, “congelar la cotització dels autònoms durant el temps de les mesures restrictives per la pandèmia i amb el cas de tancament forçós, ampliar la cobertura medica durant tres mesos”, “modificar les condicions per demanar ERTOS (certificats de no deute amb Govern, CASS o comuns) perquè òbviament si estem demanant ajudes es perquè les necessitem perquè el nostre personal no quedi desemparat i sense feina. Així com agilitzar els procediments i escurçar-los el més possible” i també "demanaríem el suport de Govern per demanar als comuns una mateixa línia d’ajuts vers els consums mínims bàsics i dels tributs comunals i si no fos possible per motius de competència, ajudes per part de Govern perquè es pogués fer front a dits pagaments”.
Espot, Gallardo i Martínez Benazet, que han celebrat en certa manera tenir ara uns interlocutors en un sector en què fins ara no tenien cap corretja de transmissió vàlida, s’haurien compromès a estudiar les demandes i a analitzar-les en el marc d’aquesta comissió sectorial que es preveu posar en marxa ben aviat, sinó aquest mateix divendres sí durant els primers dies de la setmana que ve.