“Treball conjunt” amb el Perú per investigar i evitar casos d’abusos laborals

Un dels acords assolits en la reunió amb els representants diplomàtics del país andí és intentar informar prèviament persones que puguin ser contractades per desplaçar-se després a Andorra de la normativa laboral existent al Principat

Un treballador a una obra del país.
Un treballador a una obra del país.

Andorra i el Perú intensificaran la col·laboració per intentar evitar situacions d’abusos com les que alguns treballadors d’aquell país que venen al Principat sota el règim de desplaçats denuncien haver patit. Així s’ha acordat durant la trobada que han mantingut representants del Govern amb el cònsol i el cònsol adjunt de l’Estat andí a Barcelona. Entre altres mesures, la intenció és fer arribar informació sobre la normativa laboral a aquelles persones que puguin rebre l’oferta de traslladar-se a treballar a Andorra, més enllà de la voluntat clara d’eliminar aquesta modalitat de contractació.

A la trobada han pres part, en representació de Govern, els secretaris d’Estat Jordi Puy (Economia, Treball i Habitatge), Joan Antoni Leon (Justícia i Interior) i Esther Cervós (Afers Socials), els directors de la policia, Bruno Lasne; del departament d’Immigració, Jesús Guardiet, i del d’Afers Bilaterals i Consulars, Jordi Tomàs. Per part del Perú, el cònsol a Barcelona, Luis Pablo Salamanca, i el seu adjunt. Sobre la taula, els abusos soferts per nombrosos compatriotes al país. La reunió, segona ha apuntat el portaveu de l’executiu, Guillem Casal, ha estat “amb plena transparència i positiva” i ha servit per refermar la “voluntat de treballar conjuntament per esbrinar què ha passat al voltant d’aquests incompliments de la normativa laboral”.

Perquè, irregularitats, queda clar, han existit. El mateix Govern ho ha pogut constatar amb les 18 inspeccions, la majoria d’elles d’ofici, que han afectat fins a cinc empreses. I que han comportat, ha volgut remarcar Casal, sancions per un import superior als 100.000 euros. “Estem molt a sobre d’aquesta situació i no ens sentim orgullosos ni ens agraden aquests fets”, ha afirmat. De fet, una de les coses que s’ha traslladat als diplomàtics peruans és la intenció d’eliminar properament aquesta modalitat de permís d’immigració, la de treballador desplaçat, font dels problemes detectats.

Fins que això succeeixi, però, es vol estar atent per evitar que es repeteixin situacions d’abusos. “Tenim màxima col·laboració i transparència”, ha indicat Casal. Així, s’ha acordat que es buscarà la fórmula, probablement via les eines de les mateixes autoritats peruanes, per traslladar als treballadors del país andí informació sobre la normativa laboral andorrana. “Que tinguin informació veraç i no falsa que faci que algú els puguin intentar enganyar”, ha indicat.  

La idea clau de la reunió és “actuar de forma coordinada”. Així, s’entén que “totes les indagacions que es facin a Andorra, es faran també al Perú per mirar al màxim què ha succeït en aquest cas”. Es confia que amb “aquest treball conjunt” es pot ajudar a evitar nous casos.

Comentaris (2)

Trending