La taxa de carboni i la reactivació econòmica enfilen a nivells rècord els preus dels carburants

Les pujades de tarifes, només al gener, han oscil•lat entre el 2,8% i el 4% en funció del combustible i la incertesa sobre l’evolució futura és encara molt gran

Preus aquest dijous a una gasolinera d'Andorra la Vella. B.N.

L’aplicació de la taxa de carboni, sumada a l’encariment del preu del petroli, ha disparat el preu dels carburants fins a nivells rècord. Especialment, la benzina. Les pujades durant el gener oscil·len entre el 2,8% i el 4%. I la comparativa és encara més contundent si es fa amb les dades d’ara fa un any, amb increments entre el 28,5% i el 40,8%.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous des del departament d’Estadística, gener es va tancar amb importants augments en les tarifes dels diferents combustibles. El gasoli es va situar en 91,7 cèntims per litre, un 2,8% més que al desembre, en el cas del que s’empra per a la calefacció. El de locomoció es va incrementar encara més, un 4%, fins als 1,202 euros en el cas del normal i 1,235 pel millorat. En aquest cas, la diferència s’explica pel fet que part de la taxa al carboni no s’aplica encara al primer dels dos productes.

Pel que fa a les benzines, l’increment va ser del 3,4% per a la de 95 octans, fins als 1,349 euros per litre. La de 98 encara és més cara: 1,41 euros per litre, un 3,3% més.

Des de l’Assidca es calcula que omplir un dipòsit de 50 litres de gasoli és avui cinc euros més car que el 31 de desembre, dos dels quals per la taxa al carboni

Cal tenir en compte, a més, que aquestes són les dades a 31 de gener. Qui hagi visitat alguna benzinera aquesta setmana haurà pogut comprovar com les tarifes encara han crescut més.

Un factor clau en aquest inici d’any clarament inflacionista en els carburants és, lògicament, l’entrada en vigor de la taxa del carboni. Malgrat les queixes del sector, la nova figura impositiva es va aplicar i, tal com s’havia avançat, s’ha acabat traslladant al preu final que paga el consumidor. A això, se suma la tendència a la pujada del cost del barril de petroli els darrers temps. Primer, per la clara recuperació de l’activitat econòmica superats els pitjors estadis de la pandèmia el coronavirus. Segon, per la incertesa que provoca la crisi entre Ucraïna i Rússia i el risc d’un conflicte armat.

Aquests dos factors sumats han fet que les tarifes a Andorra hagin assolit nivells que feia temps que no es veien. En el cas de la benzina, de fet, són els més elevats des que Estadística controla dades. Així cal remuntar-se a abril del 2012 per trobar uns preus que s’aproximin als actuals. Llavors, es pagava 1,35 euros per litre de la de 95 octans i 1,40 per la de 98.

En canvi, el gasoli encara no havia assolit a finals de gener aquest rècord -ara, amb les pujades dels darrers dies, sí que ho ha fet-. El febrer del 2013 es pagava 95 cèntims el de calefacció mentre que el dos de locomoció costaven 1,21 i 1,24 respectivament.

En aquest sentit, el president de l’Associació d’Importadors (Assidca), David Porqueres, ha posat en relleu que, només en aquest mes i mig del 2020, omplir un dipòsit de 50 litres costa cinc euros més. D’aquests, “dos provenen de la taxa turística i tres de la pujada del preu del petroli”.

I què pot passar en el futur? “És difícil de preveure”, indica. Així, entén que “si l’activitat econòmica continua incrementant-se, podria pujar encara més”, però també apunta la possibilitat que “els països exportadors incrementin la producció, ja que tampoc els interessa passar-se en el preu, perquè la gent podria abandonar el carburant per altres energies”.