Els socorristes aquàtics treballen amb l’USdA en la creació d’una secció sindical

Els professionals del salvament en piscines fa temps que es queixen de les condicions laborals que tenen especialment fomentades per l’existència de només dues empreses que es dediquen gairebé en exclusiva a la matèria

Una monitora de natació infantil.
Una monitora de natació infantil. ARXIU

Els socorristes estan treballant de bracet amb la Unió Sindical d’Andorra (USdA) per poder crear una secció sindical que els permeti defensar amb més força i reconeixement una millora de les condicions socials i laborals. Fa temps que els professionals del salvament en piscines es queixen de la situació que viuen en els seus respectius llocs de treball especialment fomentada per l’existència de només dues empreses que es dediquen gairebé en exclusiva a la matèria.

Malgrat que els promotors de la iniciativa s’han començat a mobilitzar per mirar de tenir prou força i afiliats, ara per ara es manté el sistema de sindicalització amb molta discreció mentre s’acaba de treballar amb l’USdA mateix com consolidar el projecte que s’està travant. Amb tot, fonts del sector han indicat que “continuem tenint els mateixos problemes: salaris baixos, horaris rotatius i desvalorització del nostre sector”

Segons que han explicat fonts del sector, “no és només el sector del socorrisme afectat per aquestes empreses que presten servei a diferents centres esportius públics i privats com el del Pas de la Casa, Escaldes, Lauesport, Serradells, Caldea o Ordino. També afecta la part de monitors d’activitats, on se substitueix el personal qualificat per personal no qualificat que estigui disposat a treballar en aquestes condicions”. Les fonts han explicat que, certament, des de l’administració s’ha incrementat una mica els darrers temps el salari que s’ha de pagar a les persones que arriben de nou, és a dir, a les noves contractacions. Però això no passa en el cas d’aquells que ja fa temps que estan al país. 

Una persona nedant.

Relacionat

Clam per les condicions laborals dels monitors de les empreses que treballen per a centres esportius

És una d’aquelles disfuncions detectades per la CEA, que veu com per la qüestió de la quota s’exigeix una remuneració més elevada del que realment s’està pagant. I evidentment, es pot fàcilment encertar quines són les pretensions de la patronal. I no és pas igualar sous per dalt. Si no rebaixar-los. “Hauria d’existir per part del Govern una llei que estipuli un salari digne, que ens permeti tenir una vida digna. Hem d’estar treballant moltíssimes hores extra per poder arribar a cobrir les necessitats bàsiques”, clamen des del sector.

Les fonts consultades del sector afirmen que entenen que les empreses privades, “que en aquest cas són dues, tinguin per objectiu guanyar els més diners possibles”, però lamenten que “no pensin en la baula més vulnerable, que són els treballadors”. I conclouen: “Moltes vegades es diu que falta personal al sector -fitness, monitors de gimnàs, monitors de natació, personal de socorrisme-, però realment el que falta és una política que reguli els guanys que han de tenir aquestes empreses i el sou que ha de tenir el treballador.”

Comentaris (4)

Trending