Un 7,3% de població pateix privació material severa. De fet, un 12% no es pot permetre fer una setmana de vacances a l’any, el 3,2% no es podia permetre una alimentació que contingués carn, peix o pollastre cada dos dies i l’11,5% de la població no podia mantenir l’habitatge a una temperatura adequada els mesos més freds de l’any.
Les famílies que tenen uns ingressos mitjans anuals disponibles de 18.500 euros no tenen capacitat per permetre’s un àpat de carn o peix cada dos dies
Un 27,5 dels enquestats assegura que no pot fer front a una despesa imprevista de 1.201 euros i prop d’un 6% van tenir retards en el pagament de les despeses relacionades amb l’habitatge. Mentrestant, el 18% no es poden permetre reemplaçar els mobles del seu pis, un 5% no poden tenir un automòbil i un 2% un ordinador.
Aquestes situacions provoquen que pràcticament el 32% de la població tingui certes o moltes dificultats per arribar a final de mes. Les llars que més problemes tenen són les que estan formades per un adult amb persones dependents amb un 68,1%, seguit de les que només compten amb una persona major d’edat amb un 34%. En canvi, les persones que hi arribaven amb més facilitats eren les que viuen dos o més adults sense persones dependents (71,6%).
L’estudi elaborat pel departament d’Estadística posa en relleu que les famílies que tenen uns ingressos mitjans anuals disponibles de 18.500 euros no tenen capacitat per permetre’s un àpat de carn o peix cada dos dies, mentre que les cobren prop de 17.000 euros de mitjana són les que pateixen una situació de privacitat material severa.
RISC DE POBRESA
L’estudi del cost de la vida posa en relleu que la taxa de risc de pobresa a Andorra se situa en el 13,6% i això suposa 11.575 persones i el llindar se situa en 16.102 euros. En aquest sentit, les llars monoparentals són les que més ho pateixen (25,1%).
Es considera que per viure en unes condicions dignes, una casa formada per un adult necessitaria per viure entre 16.100 i 18.700 euros. Està clar que un dels aspectes clau, actualment, és el cost de l’habitatge i les persones que viuen de lloguer, tenen unes despeses totals, incloent-hi l’arrendament d’uns 18.056 euros. Cal tenir en compte que Andorra, el 63,5% de la població viu en un immoble de lloguer.
Durant la presentació que va fer al Consell General la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, es va deixar palès que les desigualtats havien crescut. D’aquesta manera, el 20% de la població amb els ingressos més baixos sumaven el 6,5% dels ingressos totals del 2023, mentre que el 20% dels ingressos més alts suposaven el 45,7%.