La proposta d’acord fa temps que es trobava a les mans dels consellers generals. Va ser presentada el maig i, des de llavors, ha estat objecte de deu pròrrogues per part de la majoria. I, al final, els grups que donen suport a Govern van presentar una esmena que la buidava àmpliament de contingut, un fet que ha lamentat el president socialdemòcrata, Pere López. “La seva proposta és suprimir tot el text. De debò estan satisfets amb els terminis actuals i com va la captació d’inversió estrangera? No volen una major dinamització de la nostra economia?”, ha demanat al ple.
La sensació, ha denunciat, és que “no hi ha diferències de fons”, ja que “compartim diagnosi i, amb matisos, solucions”. I, per això, no ha amagat la sensació que “voten no simplement perquè l’hem fet nosaltres”. I això, ha indicat, és un mal favor al teixit econòmic, ja que “obrir una societat ara pot trigar bastants mesos”.
Des de la majoria, però, s’ha justificat la decisió de no acceptar la proposta, principalment perquè es donava un termini de tres mesos per afrontar els diversos canvis inclosos. I això, ha remarcat la consellera demòcrata Maria Martisella, ara mateix no és viable. “No és realista quan cal fer modificacions legals i el Govern en pocs dies entrarà en funcions”, ha recordat.
Més enllà d’això, també ha criticat aspectes de fons. Principalment que, segons com s’interpreti la proposta socialdemòcrata, “és gairebé una liberalització total de la inversió estrangera”, ja que “no hi ha límits”, fet que “ens genera dubtes”. Així, la parlamentària encampadana s’ha preguntat si “hi haurà control de blanqueig, de risc de nacionalitat, de risc de país, pot posar en perill la seguretat i l’ordre públic”.
Així doncs, no ha estat possible tancar cap consens. En la votació, la proposta d’acord ha rebut únicament el suport de Terceravia. La majoria ha votat en contra, igual que la consellera no adscrita, Carine Montaner, apuntant-se a l’argument temporal.
Més fàcilment han passat els altres dos punts que han tancat la sessió de Consell. Per un costat, s’ha aprovat la modificació de la Llei de Persona i Família que ha d’adaptar al text la sentència que considerava inconstitucional diferenciar entre matrimoni canònic i casament civil. Per l’altre, s’ha acceptat el nomenament del nou director de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior, Isaac Galobardes.