Els sectors del transport i de l’alimentació impulsen la recuperació de les importacions el juliol

Els agents econòmics van importar mercaderia el darrer mes per un valor de 169,04 milions d’euros, el que suposa una variació percentual del +6,9% respecte al mateix període de 2023

El sector del transport lidera la remuntada de les importacions. ARXIU

El transport i l’alimentació, especialment, han impulsat una recuperació de les importacions durant el mes de juliol. Els agents econòmics del país han importat mercaderia, el darrer mes, per un valor superior a un 6,9% respecte del mateix període del 2023. Cal tenir en compte que la inflació es va situar al tomb del 4,6%. Amb tot, la crescuda és superior i situa el global dels set primers mesos de l’any en xifres positives després que al primer semestre d’enguany es quedés per sota del que havia estat el 2023.

Segons les dades publicades aquest dijous pel departament d’Estadística, les importacions durant el mes de juliol han sumat un valor de 169,04 milions d’euros, el que suposa una variació percentual del +6,9% respecte al juliol de l’any anterior. Les partides amb major variació percentual i absoluta positiva han estat, com s’ha dit, el transport, amb un 33,5%; l’alimentació, amb un +17,7%; el sector industrial amb un +11,8%, i farmàcia i perfumeria amb un +8,2%. Destaquen amb una variació percentual i absoluta negativa els grups referents a l’electrònica, amb un -16,3%; vestit i calçat amb un -10,1%; i joieria, amb un -14,7%. 

Energia, electrònica i tèxtil frenen les importacions durant el primer semestre

Durant els primers set mesos de l’any 2024, el total d’importacions és de 1.052,85 milions d’euros, amb una variació percentual del +0,9% respecte al mateix període de l’any anterior. Pel que fa a l’acumulat del darrers dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.854,84 milions d’euros, el que suposa una variació percentual del +0,4% respecte a l’acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior, en que les importacions en valor van ser de 1.848,04 milions d’euros. Sense el capítol referent a energia, les importacions augmenten un +2,6% en comparació a l’any anterior.

En certa manera, al llarg dels mesos es repeteixen força els patrons. Transport i alimentació solen tibar del carro mentre gairebé sempre electrònica es queda a la cua, dibuixant en aquest darrer sentit un canvi de paradigma en el que és el comerç del país. Si l’electrònica n’havia estat una de les estrelles, les competència de les plataformes virtuals i de grans centres comercials dedicats en exclusiva a la matèria han fet perdre molt pes a aquest sector a Andorra. 

Etiquetes: