Així ho posen en relleu les dades fetes públiques des del departament d’Estadística. Pel que fa a hotels, hostals, aparthotels i similars, a 31 de desembre, hi havia al país 216 establiments, amb Canillo (43) i Encamp (47) com a les parròquies amb més negocis destinats a allotjar turistes. I això es traduïa en un total de 31.211 llits, el que suposa 306 menys que un any enrere. D’aquesta forma, es manté la tendència dels darrers exercicis, d’una reducció a poc a poc.
Aquesta evolució s’explica per dos motius. Per un costat, “el balanç d’obertura i tancament dels diferents tipus d’allotjaments turístics”. Per l’altre, hi ha també “les variacions que han aplicat els empresaris a la capacitat” dels seus negocis.
Pel que fa a la qualitat dels llits, gairebé la meitat dels oferts són de quatre estrelles. Els 15.556 registrats d’aquesta categoria suposen el 49,84% del total. En segon terme, es troben els de tres, amb un 33% (10.309).
A aquest nombre de llits s’han de sumar, també, els que surten en els habitatges d’ús turístic. És a dir, els apartaments que es lloguen a visitants. La dada de pisos d’aquest tipus registrats manté una estabilitat en comparació a anys anteriors, amb 2.593, tot just set menys que el 2020. I això es tradueix en un total de 12.323 llits. Aquí sí que s’ha produït una reducció en comparació amb l’any precedent (13.980). Un 11,8% menys. Canillo i Encamp són les parròquies que concentren la major part d’aquests negocis: gairebé el 90% del total.
Pel que fa a altres establiments turístics, el país va perdre l’any passat dos dels set càmpings que tenia registrats. Ja només en queden, doncs, cinc. En canvi, es manté la xifra d’allotjaments rurals: 9.