El sector dels allotjaments farà pressió al Consell per endarrerir la taxa turística

Hotels i apartaments avancen la voluntat de reunir-se amb els grups parlamentaris i demanar-los que la nova figura no entri en vigor l’1 de juliol sinó més tard, per no haver de canviar preus que ja estan en els contractes tancats

Dos hotels al centre d'Encamp.
Dos hotels al centre d'Encamp. G. P.

El sector hoteler, i també les empreses d’apartaments, no llença la tovallola. Confien que encara podran aconseguir un endarreriment de la data d’entrada en vigor de la taxa turística. Per assolir aquest objectiu, tenen clar que pressionaran qui ara té l’opció de modificar-la: els grups parlamentaris. Totes les empreses tenen clar que necessiten més mesos de marge pel fet que ja hi ha molts preus fixats en les ofertes per a la temporada d’estiu.

El Govern ha aprovat ja el projecte legislatiu que crea la nova figura impositiva. Cada turista haurà de pagar entre un i tres euros, en funció de l’establiment, cada dia de pernoctació al país. Anualment, això hauria de suposar 12 milions d’euros en ingressos per al Govern, que es destinarien, justament, a promocionar el sector amb, entre altres, la construcció d’infraestructures com el recinte multifuncional, l’Andorra Arena. El text fixa l’inici del pagament a partir de l’1 de juliol del 2022.

Torres Falcó ha presentat els detalls de la futura taxa turística.

Relacionat

Taxa turística a partir de l’1 de juliol vinent amb cinc tarifes diferents entre 1 i 3 euros

Les empreses, hotels i gestores d’apartaments turístics, consideren que aquest endarreriment -inicialment es preveia l’1 de maig- encara no és suficient. Consideren que necessiten més temps. “La data perfecta seria l’1 de desembre”, afirma el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, que deixa clar que “no ho diem per allò de com més tard, millor perquè no ens agradi la taxa”.

El motiu, desgrana, és el fet que “quan publiques preus, ho fas per tot l’any i, en el nostre cas, fins a 30 de novembre”. I aquestes tarifes es van adoptar sense la taxa. Per tant, “tot els contractes que tinc signats o ho traslladem al client, amb el que pot suposar en la nostra reputació, o ens ho hem d’assumir”.

D’una forma similar s’expressa Àlex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT). En el seu cas, els clients pagaran dos euros, fet que “tenim bastant assumit”, ja que “està implantada a tota Europa i sabíem que, tard o d’hora, arribaria a Andorra”. Això sí, insisteix que cal retardar una mica més l’aplicació. En el seu cas, demana l’1 d’octubre, data que considera “defensable”. I és que, remarca, “hi ha moltes coses ja en oferta, amb els preus posats, i voldríem no haver de tocar-los”.

I com es pot fer? Doncs les patronals tenen clar que, ara, el text ha de passar pel tamís del Consell General. I que els grups parlamentaris poden fer esmenes, entre els quals una que endarrereixi l’entrada en vigor. I admeten que aquí és on posen el punt de mira. “Ara és quan entra en joc tot el que hem parlat amb els grups polítics. Ja hi estem en converses”, apunta Pujol. En línia similar s’expressa Ruiz, que admet que també faran pressió: “Sabem que costa tocar lleis, però ho intentarem. Parlarem amb ells”.

Comentaris (2)

Trending