El salari mínim puja més que l’espanyol, però la inflació es menja gran part de la diferència

Sindicats i el govern de Pedro Sánchez pacten un increment del 5% (fins a 15.876 euros anuals), dues dècimes per sota de la pujada fixada al Principat (fins a 16.512), però cal tenir en compte que l’IPC ha estat força superior -4,6% per 3,1%-

Comentaris

El salari mínim espanyol puja un 5% i l'andorrà, un 7%.
El salari mínim espanyol puja un 5% i l'andorrà, un 7%.

La diferència entre el salari mínim andorrà i l’espanyol creix lleugerament. Ho fa després que al país veí del sud la pujada que s’ha tancat entre el govern i els sindicats -sense el suport de la patronal- sigui del 5%. Per tant, un increment inferior al 7% que s’ha fixat a Andorra. Ara bé, sí que cal tenir en compte que al Principat la inflació queda per sobre de l’espanyola (4,6% per 3,1% respectivament).

Ja fa dies que el Govern va anunciar com quedaria a partir de l’1 de gener el salari mínim a Andorra. Pujava un 7% i arribava a 1,376 euros bruts mensuals. Això sí, únicament en dotze pagues. Per tant, 16.512 euros anuals als quals s’han de descomptar el 6,5% en cotitzacions a la seguretat social.

Aquest divendres, el govern espanyol i els sindicats han tancat l’acord per l’increment del salari mínim al país veí del sud. Un pacte que, tot s’ha de dir, es fa amb l’oposició de la patronal. Es fixa un increment del 5%. Per tant, passa de 1.080 euros bruts mensuals a 1.134. Ara bé, la diferència amb Andorra és que aquesta remuneració es fa en catorze pagues. Per tant, anualment suposa un total de 15.876 euros bruts, xifra a la qual cal deduir les retencions que pertoquin.

És a dir, a partir d’ara, la diferència entre el salari mínim andorrà i l’espanyola, en còmput anual, serà de 636 euros. En xifres absolutes, creix però també cal tenir en compte un altre detall important: el cost de la vida al país.

I és que, si s’agafen les dades d’inflació, es comprova com al llarg del 2023, els preus s’han enfilat força més a Andorra que no pas a Espanya I, per tant, hi ha un efecte sobre el poder adquisitiu de qui percep aquesta remuneració. Al Principat, l’IPC va tancar l’any passat amb un increment del 4,6%. Al país veí, en canvi, ha estat del 3,1%.

Etiquetes

Comentaris (20)

Trending