El consell de ministre aprovarà demà la modificació del reglament d’accés a la quota general que permetrà fer marxa enrere a la flexibilització dels requisits que s’havien aprovat la passada tardor. Segons ha explicat Marsol al Consell Econòmic i Social, a partir d’aquest estiu els treballadors extracomunitaris que vulguin venir a treballar hauran d’acreditar quatre anys d’experiència, sigui al Principat o al país d’origen i no una temporada com fins ara. Es torna al model que hi havia abans de la pandèmia perquè, tal com ha explicat la titular de Treball “entenem que hi ha la necessitat de donar un servei de qualitat, però també va relacionat amb el model de creixement del país. En el darrer any s’ha crescut amb 4.000 nous habitants i això és difícil d’assumir perquè tensen el mercat de l’habitatge i les infraestructures”.
“L’any passat 2.000 treballadors van passar a la quota general i això ha permès fidelitzar les plantilles”. Afegeix que enguany “no podíem permetre deixar la porta oberta que prop de 5.000 persones hi passessin”
La titular de la cartera ha destacat que “s’ha parlat amb les associacions de l’hostaleria i comerç i tothom ha entès que era necessari fer aquest pas”. En aquest sentit, ha dit que “l’any passat 2.000 treballadors van passar a la quota general i això ha permès fidelitzar les plantilles”. Afegeix que enguany “no podíem permetre deixar la porta oberta que prop de 5.000 persones hi passessin”. En tot cas, ha dit que hi haurà també una quota d’estiu.
Ara bé, hi haurà una excepció i es permetrà que 300 dels temporers que han vingut aquest hivern es puguin quedar també a l’estiu acreditant només una campanya d’experiència i accedeixin a la quota general. Això sí, haurà de ser en la mateixa empresa. Des de la CEA s’havia demanat una xifra de 450 treballadors, però després de negociar-ho s’ha fixat en unes tres-centes i demà es decidirà si serà ampliable en un 30% com demanen els empresaris. El president de la patronal, Gerard Cadena, exposa “hi havia gent que tenia expectatives de quedar-se “i confia que es pugui arribar a la xifra de 390 amb l’ampliació.
HABITATGE
Per la seva part, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, no ha entrat gaire a valorar l’aspecte de les quotes i ha insistit en la preocupació sobre el tema de l’habitatge. “És un problema que es demora i no ens donen dades. Ens hem menjat gairebé tres mesos de l’any i veiem que no avancen”, ha exposat. Tampoc no veu bé el reglament d’accés a l’habitatge del parc públic perquè diu que “una cosa són pisos socials i una altra de protecció oficial o de preu assequible”.
Finalment, ha dit que avui comencen les primeres reunions per la manifestació de l’1 de maig.