La regularització de cotitzacions d’autònoms instada per la CASS encén el teixit empresarial

La parapública intensifica les reclamacions que està duent a terme durant tot aquest any arran d’una normativa que es va dictar el 2018 i en alguns casos s’arriben a demanar fins i tot 8.000 euros de quotes endarrerides

Una imatge de la seu de la CASS.

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha intensificat després de l’estiu la reclamació de la regularització de les quotes de cotitzacions dels treballadors per compte propi. Encara que l’operació, per dir-ho d’aquesta manera, s’està duent des d’inici d’any, les darreres setmanes la ‘pressió’ s’ha incrementat i no són pocs els autònoms o responsables de societats que cotitzen per la formula pel compte propi que són citats a regularitzar les quotes. Hi ha casos en què es poden exigir, sense exagerar, 8.000 euros o més de quotes endarrerides. El malestar en el teixit empresarial és molt evident.

La llei que estableix els trams de cotització, que pot anar fins al 137,5%, és del 2018 en relació amb l’activitat del 2019. Hi ha molts empresaris autònoms que, pel motiu que sigui, han continuat cotitzant per la via reduïda quan els tocava fer-ho per l’augmentada del 125% -que suposa una quota mensual de 667,34 euros. Hi ha empresaris que es troben en aquesta situació que culpabilitzen els seus equips comptables. I els comptables, alguns, indiquen que la cotització és una qüestió personalíssima que cadascú hauria de controlar. Sia com vulgui, però, durant tot l’any i ara més, la CASS ha iniciat una ofensiva per cobrar allò que legalment pertoca. I com que, segons les fonts, poden reclamar fins a cinc anys enrere, això és el que s’està fent. 

La CASS assegura que “la regularització del col·lectiu de treballadors per compte propi s’està realitzant tal com indica la llei des de principi d’any de manera continua” i que “en aquest moment no s’ha detectat cap incidència destacable”

Hi ha qui ho entén com un afany recaptatori. D’altres que indiquen que al final la CASS no està fent res més que reclamar el que pertoca. I encara hi ha qui considera que com que algunes reclamacions no es podran activar en la seva totalitat perquè el que s’exigeix ara ja no pot anar fins al primer dia del 2019 sinó que s’ha de començar a comptar a partir de l’octubre o novembre d’aquell any, vol dir que s’haurà deixat d’ingressar per part de la parapública. En tot cas el malestar és evident per molt que la CASS asseguri que “en aquest moment no s’ha detectat cap incidència destacable”, si bé tampoc es té cap retorn concret, o almenys no es diu, del que plantegen els cotitzants.

“La regularització del col·lectiu de treballadors per compte propi s’està realitzant tal com indica la llei des de principi d’any de manera continua”, admeten les fonts de la CASS consultades. “S’està convocant personalment a cada persona identificada amb una diferència positiva o negativa en la seva declaració de base de cotització sobre el que s’hauria de pagar realment, es responen tots els dubtes que pugui tenir l’afiliat, i en el cas que s’hagi de pagar un import, es busca la manera més còmoda de realitzar el pagament”, han conclòs les fonts consultades.

Fonts empresarials han lamentat que el procés de regularització no s’hagi fet fins ara i que, fins i tot, es reclami alguns d’ells quotes íntegres perquè “per alguna disfunció de la CASS hi ha cops que, no saps per quin motiu, s’acaba donant de baixa algun cotitzant” i llavors se li reclama allò que no ha pagat. En aquest sentit, les fonts consultades han reconegut que “és evident que l’empresari per compte propi ha de fer un seguiment d’allò que se li carrega o no se li carrega, però hi ha anomalies d’aquesta manera que de vegades passen”.

CANVIS D’OFICI

I encara hi ha una altra demanda més des del sector empresarial. Les fonts consultades han recordat que la CASS “disposa de pràcticament totes les dades” dels empresaris. Per tant, pot calcular, com, de fet, haurà fet ara per poder promoure les reclamacions que està duent a terme, si a un autònom li toca cotitzar per una base superior i, per tant, li pertoca abonar una quota més alta. Els canvis tenen a veure, especialment, en les variables de la facturació i els beneficis obtinguts pels empresaris.

Per tant, indiquen les fonts, disposant de les eines com disposa la CASS, no s’hauria d’esperar a regularitzar “molts mesos o anys després sinó que es podrien activar els canvis i els salts de tram d’ofici”. I es posa un exemple clar: “Quan al gener de cada any s’acord l’IPC que pertoca, a partir del mes de febrer, d’ofici, la CASS aplica l’increment escaient de la quota en funció de la inflació. Per tant, es podria fer el mateix quan es calculi que cal cotitzar per un tram inferior o superior”

Etiquetes: