El Raonador ha assegurat que el tema dels abusos a treballadors peruans és “important” per a la institució i ha deixat clar que “no estem parlant de sancions administratives”. Segons Cañada la qüestió arriba ja “al Codi Penal i a la transgressió de normes internacionals que Andorra ha subscrit”. I s’ha remès al conveni de Palerm, que el Principat va ratificar el 2011 i arran del qual es va elaborar la llei contra el tràfic d’éssers humans.
“Fa molts mesos que parla de drets laborals però crec que no s’ha anat prou al moll de l’os”, ha afirmat el Raonador
I és aquesta la vulneració que hi han detectat? “No m’atreviria a dir o a avançar tant”, sinó que creu que serà la Justícia qui ho haurà de determinar. En tot cas, ha posat el focus en el fet que són persones “amb un perfil molt determinat” que arriben al Principat “amb unes promeses que no es compleixen, que tenen por a l’hora d’anar a les autoritats d’aquí, que en alguns casos els han retingut el passaport o que fins i tot tenen feines per poder-se alimentar”. És més, ha remarcat que en el cas dels tràfic de persones, una de les característiques que es dona és que “les víctimes no saben que són víctimes d’aquesta dinàmica” i això serà una de les coses a aclarir. Tot i que la institució “té les limitacions que té”.
Cañada ha explicat que deixaran que sigui la Justícia la que faci la feina -ha indicat que desconeix si la fiscalia actua per altres accions similars- però ha deixat clar que “no deixarem que vagin passant el dies”, perquè més enllà dels temes laborals, “hi ha altres qüestions molt més profundes i molt més importants, estem parlant de drets humans”.
El Raonador, que ha deixat clar que desconeix oficialment les accions que ha dut a terme el Govern, sí que pensa que “fa molts mesos que parla de drets laborals però crec que no s’ha anat prou al moll de l’os”. Ell assenyala “allò que fa trontollar aquesta estructura entre el país d’origen, el país de trànsit, que és Espanya, i el país que rep, que és Andorra”.