El Raonador del Ciutadà demana apujar el salari mínim un 10%

També ha traslladat la petició perquè la gratuïtat del transport públic sigui extensible a tots els temporers que tenen residència legal al país

El raonador del ciutadà

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, s’ha pronunciat aquest dilluns sobre dos dels temes més destacats de l’actualitat andorrana. D’una banda, pel que fa als salaris, ha expressat la necessitat d’augmentar el salari mínim no menys d’un 10%. De l’altra, pel que fa als temporers, ha explicat que ha traslladat al ministre d’Economia, Jordi Gallardo, la petició de què la gratuïtat del transport pugui ser extensible als temporers que tinguin residència legal al país.

El percentatge que planteja el Raonador del Ciutadà per a l’augment dels salaris mínims és de “no menys del 10%”. D’aquesta manera, se situaria en 1.320 euros, que és el 60% del salari mitjà. Així mateix, aquest últim demanat augmentar-lo d’acord amb l’IPC. Vila ha fet un recorregut per algunes de les declaracions que s’han fet al llarg de l’any i ha destacat que el cap de Govern, Xavier Espot, va assenyalar el compromís d’arribar a aquest 60%, “i no s’ha complit”.

Vila ha remarcat que, tenint en compte que els agents socials no han pogut posar-se d’acord, el Govern ha d’atacar la problemàtica atacant, primer, els salaris més baixos i fent un augment considerable, “és la mesura més immediata”. Després, ja es pot anar valorant un augment progressiu, que eviti que es produeixi una “pauperització constant” de la societat en general, i d’aquells que tenen ingressos més baixos, en particular.

Els motius que ha assenyalat per a justificar aquesta pujada significativa dels salaris han estat, d’una banda, el preu dels lloguers i la necessitat de tenir un accés digne per part de la població. La pujada que es pot arribar a plantejar des del Govern ha assenyalat que caldrà veure com evoluciona, però s’ha mostrat favorable al fet que hi hagi una distinció entre els lloguers nous i els més vells. “Hi ha alguns que porten congelats molts anys i estan molt per sota de la realitat actual”, ha afirmat Vila. L’altre argument principal ha estat el preu de la llum i la inflació, sobretot pel que fa a l’alimentació.

Així mateix, ha insistit en el fet que, malgrat que es viu en una situació d’abundància amb augment demogràfic, majors ingressos a la CASS o una previsió de superàvit pressupostari – entre altes – “els senyals d’alerta s’acumulen”. En aquest sentit, ha indicat que cal començar a actuar amb més previsió i “fer les mesures quan toca, anticipar-nos al que pot venir”. Per tant, la mesura proposada pel Govern per a la pujada de salaris li ha semblat insuficient, “tal com estan les coses, hi ha marge perquè es pugui augmentar una mica més, però també s’haurà de veure quina serà la pujada dels lloguers”. N’és conscient, però, que a alguns actors econòmics pot no agradar-los una pujada de sous tan considerable, “no els agrada que es toqui més enllà del salari mínim”. Ha afirmat que al principi d’una acció tan contundent és normal que hi hagi afectacions complicades i que algunes empreses es vegin més perjudicades, “però a llarg termini hem d’anar buscant arribar a aquests salaris més elevats”.

GRATUÏTAT DEL TRANSPORT PÚBLIC PER ALS TEMPORERS

Vila també ha llençat una segona petició que, a més, també ha presentat directament a Gallardo – de moment sense resposta -. El Raonador ha demanat que el transport públic també pugui ser gratuït per als temporers que han arribat per a treballar aquest hivern al país. “Si són persones que viuen legalment, encara que sigui sis mesos a l’any, no hi ha cap raó objectiva per privar-los d’aquesta mesura”, ha assegurat Vila.

En aquest sentit, ha remarcat que es tracta d’un col·lectiu especialment vulnerable, i que, a més, es mouen molt a tot arreu del país. “Tenen absolut dret a gaudir d’aquest abonament gratuït i que se’ls tracti d’una manera no discriminatòria”, ha afirmat Vila. Així mateix, a la justificació per part del Govern per no ampliar la mesura, que costaria un milió d’euros més, el Raonador ha afirmat que no és justificació suficient per deixar de costat a un grup social.