Les xifres les fa constar la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en el marc de la memòria justificativa del projecte de llei de la moratòria que es decreta a partir d’ara per repensar el model d’inversió estrangera. El que és clar, és que Canillo, Andorra la Vella i Escaldes, quant a la inversió amb una finalitat únicament immobiliària, lideren el rànquing dinerari. Des del 2012 les declaracions d’inversió estrangera directa suposen 1.861 milions d’euros i la inversió destinada només a immobles, 1.240 milions.
Entre el 2012 i el 2022 s’han tramitat 7.965 sol·licituds d’inversió directa, de les quals se n’han formalitzat 6.058, el que suposa un import declarat (no formalitzat), com s’ha dit, de 1.861.036.582 euros. Per sectors econòmics en destaca la prestació de serveis amb 437.131.41 euros d’import declarat, que suposa un 23,5% del total de la inversió estrangera declarada. Sota aquest concepte hi ha la inversió en societats que es poden dedicar a qüestions com la consultoria o la creació de contingut, en general.
Com destaca la memòria, però, un altre sector rellevant en matèria d’inversió estrangera és el de la promoció immobiliària i la construcció, amb un import declarat en deu anys (onze per ser puristes) de 272.738.841 euros, el que suposa un 14,7% del total de la inversió. “Resulta molt destacable la inversió declarada en promoció immobiliària que es va produir l’any 2022, tot just en sortir de la pandèmia, amb un import declarat de més de 91 milions d’euros, una tendència que segueix la mateixa línia durant l’any en curs”.
Aquesta inversió es desemborsa en societats que tenen com a objecte la promoció immobiliària. I és evident que tenen un interès molt concret. Però jurídicament es diferencia de la inversió estrangera en immobles, que va directament a compra d’immobles sense injectar en participacions societàries. Justament, quant a la inversió estrangera immobiliària, la declarada “és també molt rellevant”. En els darrers deu anys, des del 2012, s’han declarat 4.718 transaccions en immobles derivats d’aquest desemborsament dinerari forani. Tot plegat suposa un import declarat de 1.240.636.463 euros.
El rànquing de les transaccions segons el valor total, des del 2012 el lidera sense cap mena de dubte Canillo amb més de 275 milions d’euros seguit d’Andorra la Vella amb 259 i Escaldes amb 223. Però durant el primer mig any d’aquest 2023 hi ha hagut un salt molt important atès que aquesta darrera parròquia, la parròquia de l’aigua i ara de les torres, les transaccions d’inversió estrangera forana que s’hi han fet han suposat, segons el declarat, més de 32 milions d’euros, el doble que Andorra la Vella (prop de 17 milions) i per sobre també de Canillo (25 milions).
Finalment, si se sumen els imports relatius a la inversió directa en immobles a la que té a veure a les societats que tenen per objecte social també la promoció immobiliària i la construcció, la quantitat arriba a més de 1.513 milions d’euros, amb la qual cosa passa a ser gairebé de forma exacta la meitat del desemborsament estranger que s’ha declarat des del 2012 cap aquí.
Comentaris (6)