La llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina es va tramitar a inicis de març com a pas necessari per regular aquest sector, de cara a facilitar la implantació del laboratori de Grífols a Ordino. Ara, ha finalitzat el termini de presentació d’esmenes per part dels grups parlamentaris. I el del PS ha optat per presentar una a la totalitat. És a dir, vol que es retiri el projecte legislatiu.
“És una llei insuficient i fragmentada”, ha explicat la consellera general Susanna Vela. Des de la formació, s’explica que “els nostres experts ens comenten que, si el que es vol és que al país es faci recerca, té moltes carències tècniques i jurídiques”. I aquestes, apunta, “no les podem resoldre com a legisladors”.
Així, pel que fa a les mancances del primer grup, la parlamentària escaldenca considera que “hi ha confusió entre recerca biomèdica i assajos clínics” i també “falten definicions terminològiques”. Pel que fa a l’aspecte jurídic, apunta que “no es tenen en compte una sèrie de normatives internacionals i de bones pràctiques; és massa generalista i això fa que no sigui garantista”.
Un altre punt que grinyola del text segons el PS és el fet que estigui massa enfocada al projecte Grífols. “Per exemple, no parla res sobre medicaments quan potser alguna altra empresa pot estar interessada a fer recerca en aquest àmbit al país”, comenta Vela. Per tant, al seu entendre, cal que la llei sigui “més àmplia”.
La consellera socialdemòcrata admet que el més probable és que l’esmena a la totalitat no superi la votació al ple. Per això, s’han elevat també 33 propostes de modificacions parcials que, ara, es tractaran en comissió. “Intentarem com a mínim solucionar alguns dels problemes tècnics”, ha comentat la parlamentària escaldenca.
Vela ha remarcat que l’esmena a la totalitat no ha de veure’s com una oposició de la formació a l’arribada de Grífols. “Pot ser un bon projecte per Andorra, però ara mateix encara sabem poc i això ens preocupa”, ha indicat. Inquietud que creix encara més per “les notícies sobre les dificultats econòmiques” de la multinacional farmacèutica.
Comentaris (2)